Prezinta un conflict puternic intre o personalitate de exceptie, purtatoare a unor valori morale si fizice deosebite, si forte adversare, care-i provoaca suferinta si infrangere. Principala specie literara in care se manifesta tragicul este tragedia.

Motivul conflictului si evolutia tragismului au avut o evolutie aparte in perioade istorice deosebite. In antichitate, tragicul provenea din conflictul dintre erou si destin: desi eroul avea dreptate, destinul ori traditia cetatii il infrangea. In clasicismul francez, tragicul este marcat prin conflictul dintre datorie si pasiune, dintre sentiment si ratiune. In epoca moderna, tragicul izvoraste din mersul istoriei, cand o personalitate puternica i se opune. In contemporaneitate, tragicul provine din banal si ridicol, sau din absurd si logic; el este lipsit de dimensiuni eroice.

Dar, in oricare dintre aceste situatii, desi eroul tragic sufera si este infrant, valoarea morala intruchipata de el triumfa.

Tragismul propriu-zis se manifesta intre ceea ce ar fi trebuit sa fie si ceea ce, in realitate, se intampla, de aceea spectatorii ori cititorii vor fi intotdeauna de partea eroului tragic.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: