Sfarsitul razboiului le-a gasit pe Martha Lowenstein si familia sa in situatia cand au trebuit sa ia totul de la inceput.Dupa acele zile febrile, care au urmat semnarii tratatului de la Trianon, Martha a facut cunostinta la Viena cu locotenentul Marek. Ea implinise 30 de ani, in timp ce tanarul ofiter nu avea decat 23. in ciuda aceste diferente o patima nebuna il leaga de tanara femeie.

“Epoca ofiterilor s-a terminat” i-a spus Martha sotului sau intr-o zi, inebunita de luxul pe care-l etalau in jurul sau imbogatitii de razboi. Pentru tine meseria armelor nu prezinta nici un viitor. Daca vrei sa ma asculti, comertul si afacerile sunt cele care prezinta acum interes”.

Marek, o fire docila si mai ales subjugat de farmecele femeii pe care nu vroia s-o piarda, si-a dat demisia si s-a dedicat furniturilor pentru armata. A castigat bani multi, dar nu suficienti spre a satisface pe Martha si familia ei.

La indemnurile repetate ale sotiei, Marek a inceput sa se ocupe cu electrificarea satelor, dar lipsit de cunostinte si experinta avea sa inregistreze numai esecuri. “Nu te pricepi la afaceri – ii spuse Martha. Priveste in jurul tau -pe toti cum castiga bani multi. Nu esti bun de nimic.; Lasa-ma pe mine sa fac eu ce stiu.” si a facut…
Dupa catava vreme, “inginerul Marek a fost gasit in gradina casei, zacand, cu piciorul aproape rupt de la genunchi avand alaturi un topor insingerat. A fost dus in nesimtire la spital. Cand si-a revenit a spus ca a umblat neatent cu toporul, incercand sa doboare un copac.

Ancheta avea sa stabileasca ca, cu cateva zile inainte de accident, Marek se asigurase contra accidentelor la Compania Anglo-Danubiana pentru frumoasa suma de . 400000 dolari. 400000 dolari era o suma pe care putini o aveau. Compania de asigurari banuind ca este vorba de ceva necurat la mijloc, il invinui ca s-a ranit intentionat si ii intenta un proces.

Afacerea se schimba in rau pentru cei doi soti. Expertiza medicala a aratat ca barbatul -sau complicele sau – s-a lovit de cinci ori cu toporul, ca sa-si faca rana mai ingrozitoare. in acest moment o ziarista reputata, Karirt” Michaelis, se gandi sa faca o vizita sotiei celui care starnise atata vilva. Martha o intimpina cu un zambet bland si trist.

“S-a spus, se planse ea, ca barbatul meu m-a luat de pe strada, ca l-am inselat intotdeauna, ca am voit sa ascund faptul ca este mai tanar decit mine, ca eram cheltuitoare mare si ca din aceasta pricina l-am indemnat sa devina escroc. Nimic nu-i adevarat, doamna, totul este minciuna, suntem oameni cinstiti…”

Martha avea un accent calm si totodata patetic. Ochii ei mari, verzi, subliniau in mod neobisnuit declaratiile sale. Karin Michaelis fu convinsa si incepu o campanie de presa, spre a dovedi nevinovatia celor doi soti. Se pornira polemici : unele ziare acuzara pe medicii experti de a fi fost cumparati de catre compania de asigurari ; au fost numiti contraexperti, care gasira pe Martha la capataiul sotului ei ; acestia, impresionati de farmecul aparte al femeii, au scris ca accidentul a fost autentic.
Procesul a facut senzatie si Viena intreaga se inghesuia in sala de sedinta, spre a vedea pe frumoasa “vrajitoare” cu parul rosu. Compania de asigurari fu condamnata sa plateasca 240 000 dolari lui Marek, dar aceasta izbuti sa nu achite decat o mica parte din aceasta suma.

Un an mai tarziu, Marek a murit de un cancer la stomac (asa s-a consemnat in foaia de deces eliberata de medicul cartierului).

Doi ani mai tarziu, o prietena intima a Marthei pe nume Felicitas, muri de un cancer la stomac (din cate s-a crezut) si aceasta lasa prin testament vaduvei Marek, o asigurare pe viata de 5 000 silingi.

A trecut un an, o matuse batrana a Marthei a murit de cancer de stomac (acelasi diagnostic !). La randul ei, a lasat prin testament mica ei avere nepoatei sale.
Au mai trecut trei ani. Trasaturile Marthei Marek s-au mai inasprit, dar ochii ei pastrau farmecul lor straniu. Pe strada, cind o intalneau, barbatii nu mai spuneau despre dinsa : “Cat este de frumoasa !” ci : “Cat de frumoasa trebuie sa fi fost !”.
Cochetaria femeii a pierdut acel aspect nebunatic, care infrumuseteaza tineretea. Dar cerintele ei sunt acum ca regretele unei femei care nu intelege sa se resemneze cu imbatrinirea. in jurul ei, cercul adoratorilor s-a tot rarit asa incat, in fata oglinzii, a ramas numai o amintire a ceea ce a fost.

Impreuna cu fetita ei Johana, in varsta de 12 ani si Alexandru, de 4 ani, se stabileste la Modling, o localitate micuta si plina de farmec situata la 30 km de Viena. Este timpul in care monstrul ar putea sa aiba remuscari ; varsta si cei doi copii ar fi putut s-o determine la aceasta. Dar exista fiinte bolnave, dominate de nebunie distrug – asa cum avea sa consemneze autorul acestor reia martor ocular al procesului – care se asmute impotriva tuturor, straini si rude, dusmani si prieteni. in acele lungi stari de prostratie in care Martha Marek cadea uneori, a conceput planuri ascunse, groaznice pe capul copiilor. Delirul ucigas, tinut ascuns in adancurile ei, iese la lumina. Martha Marek isi cheama copii si-i strange in brate cu pasiune bolnavicioasa, dar in acesti ochi verzi, imensi, care tulbura prin lumina lor, copiii nu pot ghici lupta unei femei cu o fiara, zbuciumul ei contra unui monstru. Supusi, ei strang langa acest san vestejit, langa aceasta inima pierduta cate era a mamei lor.
Dar in lupta Marthei Marek cu ea insasi, instinctul raului invinge.

In viata ei apare un barbat, un om tanar nepasator si vesnic in cautare de bani. O bucurie oribila cuprins-o pe femeia de 50 de ani cand a vazut pe mica Johanna jucandu-se cu acest nou “tata” care ii va servi la cumplita ei combinatie.
Deznodamantul dramei a fost rapid.

Intr-o buna Johanna se stinse de o boala de stomac, dupa ce a vomi o noapte intreaga. Cu putin timp inainte doamna Martha incheiase o asigurare pe viata, pe numele copilului si favoarea ei.

Martha s-a mutat si s-a instalat intr-o vila de la ms ginea Vienei, impreuna cu iubitul ei, un barbat cu zece mai tanar decat ea, Jeno Neumann. A trecut vremea cand barbatii faceau orice nebunie spre a procura banii necesar fanteziilor ei ; acum Martha este aceea care trebuie lege prin cadouri pe barbatul iubit. Banii de la asigurarea micei Johanna fura repede cheltuiti.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?