La 11 mai 330, in cadrul unui ceremonial fastuos, inaugureaza oficial noua capitala-Constantinopolul. Fondat in noiembrie 324, pe locul vechii colonii megariene Byzantion, noul oras va avea o importanta strategica si comerciala deosebita, favorizat de pozitia sa geografica, care-i contesa calitatea de placa turnanta intre Europa si Asia.

Intr-un timp scurt el se va acoperi cu terme, palate, biblioteci, monumente, lacasuri de agrement (intre acestea – un urias hipodrom, capabil sa adoposteasca mii de oameni). Maretul palat imperial (Palatul sacru sau Marele Palat) ocupa 100 de hectare.

Constantinopolul, ca si vechea Roma, avea senat propriu, sediul unuia din consuli era stabilit aici, locuitorii capatand aceleasi privilegii ca romanii. Desi Constantin se dovedise un permanent ocrotitor al crestinismului, el a ingaduit si vechile religii. Astfel, intre edificiile noului oras, alaturi de biserici, se ridica si temple pagane, printre care se distinge templul Fortunei, iar uriasa statuie a lui Helios il reprezinta pe Constantin.

Va fi practicat in continuare cultul Soarelui invincibil (“Sol invictus”) care avea numerosi adepti. Treptat, fortele vitale ale Imperiului roman se aduna in noua metropola, unde se va naste o stralucita cultura, cea bizantina, din sinteza elementelor romane, grecesti si crestin-orientale. Mutarea capitalei imperiale pe malurile Bosforului a reactivat viata economica, militara si politica la Dunarea de Jos si in special in Scylhia Minor, in scopul crearii unui avanpost al noii Rome in calea invadatorilor.

     

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?