In secolul al XVII-lea, europenii stabiliti in America de Nord intemeiau aici primele colonii.

In 1620 niste puritani englezi protestanti, preoti pelerini soseau in America la bordul vasului Mayflower infiintand statul Massachusetts. William Penn intemeia Pennsylvania supranumit orasul dragostei fratesti.

in secolul al XVIII-lea, regele Angliei unea coloniile din America de Nord intr-o federatie cunoscuta sub numele de “Cele treisprezece colonii”.

Francezii au patruns si ei, incetul cu incetul, in continentul american. Samuel de Champlain intemeia in Canada, in 1608, orasul Quebec. Alti francezi s-au stabilit pe malurile Marilor Lacuri intemeind orasul Detroit. in 1682, cavalerul de La Salle explora tinutul Mississippi, punand bazele Louisianei. Francezii intemeiau apoi Saint Louis si New Orleans. La mijlocul secolului al XVIII-lea, in America de Nord, existau peste doua milioane de colonisti englezi si numai 54.000 de francezi. in urma Razboiului de sapte Ani dintre Franta si Anglia, Canada a devenit colonie engleza (1763).

In coloniile engleze s-a dezvoltat ulterior un curent de autonomie. Revoltele au izbucnit mai intai la Boston, americanii refuzand sa plateasca impozite Angliei.
In 1774, cele treisprezece colonii hotarau sa rupa relatiile cu Anglia. George Washington prelua, in 1775, comanda trupelor americane impotriva armatei engleze.
Thomas Jefferson si Benjamin Franklin intocmeau, in 1776, Declaratia de Independenta, cauza ce va fi sustinuta si de Franta. Marchizul de La Fayette lupta alaturi de americani. in 1783, Anglia era nevoita sa recunoasca independenta Americii prin Tratatul de la Versailles.

In 1787, America adopta prima sa Constitutie care o statueaza ca republica, cu un presedinte ales pe patru ani. Constituit ca stat federal in cadrul caruia statele componente isi pastrau o buna parte din putere, America are ca for suprem Congresul cu cele doua camere: Camera Reprezentantilor si Senatul.
Revolutia Americana a influentat Revolutia Franceza din 1787.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?