Fondatorul nazismului german si unul dintre cei mai cruzi dictatori din secolul XX, s-a nascut la Braunau am Inn, In Imperiul Aus-tro-Ungar, fiind al patrulea copil al lui Alois si al Klarei Hitler.

Tatal sau era lucrator vamal, membru al clasei de mijloc a functionarilor de stat.

A urmat, Incepand din 1900, scoala elementara, apoi liceul, cu rezultate modeste. In 1907 a fost respins de Academia de Arte Frumoase din Viena. A ramas orfan de ambii parinti si a fost nevoit sa supravietuiasca In Viena In conditii extrem de modeste, pictand pentru a putea trai. In aceasta perioada a venit In contact cu ideile politice radicale, fiind atras In special de teoriile rasiste. Urmarit pentru activitatea sa politica de autoritatile austriece, a fugit la Munchen, In Germania (1913).

O data cu izbucnirea Primului Razboi Mondial, H. se Inscrie voluntar In armata germana (desi In Austria fusese declarat inapt pentru serviciul militar). A luptat In razboi pana la Incheierea acestuia, fara a promova In posturi de comanda. Sfarsitul conflagratiei l-a gasit Intr-un spital militar, ranit usor. Infrangerea Germaniei a pus-o pe seama evreilor, sentimentele sale antisemite devenind tot mai acute. Dupa razboi s-a alaturat unui partid de orientare rasista si nationalista, Partidul Muncitoresc German, numit mai tarziu Partidul National-Socialist al Muncitorilor Germani (abreviat, In limba germana, NSDAP, sau Partidul Nazist).

Aici si-a afirmat talentul de orator politic si organizator. Pana In 1920, a reusit sa adune 2 000 de adepti si a fost ales conducator (Fuhrer) al partidului la 29 iulie 1921. Ideile vehiculate In discursurile sale – renastere nationala, regim politic autoritar, puritate rasiala, antisemitism, Inlaturarea regimului democratic (liberal) -reuneau In jurul partidului tot mai multi simpatizanti, proveniti din randul populatiei distruse de razboi, debusolate de pierderea acestuia si nemultumite de masurile luate Impotriva Germaniei de catre statele Invingatoare.

Atmosfera era favorabila loviturilor revolutionare. H. a organizat In Munchen o asemenea lovitura In 1923, Impreuna cu organizatia paramilitara a Partidului Nazist. Lovitura a esuat, H. a fost arestat, iar In perioada In care a fost Inchis a redactat Mein Kampf, lucrarea care cuprindea esenta teoriei si obiectivelor sale politice. Ideea de baza a lucrarii era aceea ca viitorul apartine rasei germane a arienilor, superioara tuturor altor rase umane, considerate inferioare. Acestea din urma trebuia fie exterminate (evreii), fie obligate sa se supuna rasei superioare. De asemenea, era promovata notiunea de “spatiu vital” pe care Germania urma sa-l obtina prin cucerirea teritoriilor statelor vecine si exterminarea populatiei acestora.

Dupa eliberarea sa In 1924, H. a reorganizat partidul si a Intemeiat trupele S.S. care alcatuiau garda personala a Fuhrer-ului, Indeplinind si misiuni de politie politica. Din 1928 Partidul Nazist a Inceput lupta pentru cucerirea puterii pe cale democratica, participand la alegeri cu un scor modest: 3% din voturi. Izbucnirea crizei economice mondiale In 1929, avea sa netezeasca ascensiunea politica a lui H. care parea sa aiba solutii pentru toate problemele societatii.

Alegerile din 1932 au fost castigate de Partidul Nazist. La 30 ianuarie 1933, Presedintele Paul von Hindenburg l-a numit pe H. In postul de cancelar al Germaniei, acordandu-i puteri speciale, de care se va folosi pentru a-si instaura propria dictatura si a transforma Germania Intr-un stat totalitar. Libertatile civile au fost suspendate, posturile-cheie au fost oferite membrilor partidului, partidele politice (In afara celui nazist) au fost interzise, sindicatele, Inlocuite cu organizatii controlate de Partidul Nazist, Invatamantul a fost pus In slujba ideologiei naziste, mijloacele de comunicare In masa au fost strict controlate.

Totul era dublat de un cult din ce In ce mai dezvoltat al personalitatii Fuhrer-ului. Opozantii regimului sau ai lui H. personal au fost controlati, arestati sau executati. Este semnificativ In acest sens evenimentul ramas In istorie sub numele de “Noaptea cutitelor lungi” (29/30 iunie 1934) cand liderii “trupelor de asalt” (SA), care se manifestasera uneori In dezacord fata de H., au fost ucisi.

Pe plan economic, politica regimului nazist a dus la refacerea economiei Germane, somajul a fost drastic redus, iar cetatenii de rand au putut simti o anumita ameliorare a conditiilor de viata, ceea ce explica adeziunea unei mari parti a populatiei germane fata de regimul politic al lui H. dupa 1933. In acelasi timp, a fost declansat procesul de purificare a rasei germane superioare de membrii sai considerati necorespunzatori. Un program complex a fost pus la punct In acest scop: planificarea familiala, controlul “puritatii casatoriilor”, sterilizari, eutanasierea handicapatilor. Evreii au fost In mod deosebit persecutati: Inlaturati din slujbele lor, din viata politica sau publica, Inchisi In lagare de concentrare, exterminati prin aplicarea “solutiei finale” In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, careia i-au cazut victime aproximativ 6 milioane de evrei din Europa.

O atentie speciala a fost acordata de H. reInarmarii Germaniei si pregatirii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Avea In plan mai multe tinte: Cehoslovacia, Marea Brita-nie si Franta, U.R.S.S. si, respectiv, S.U.A. Intregul efort economic al Germaniei a fost Indreptat spre refacerea armatei. Planurile razboinice ale lui H. au fost sustinute de alianta Incheiata cu Italia (1936) si Japonia (1940): Axa Roma – Berlin-Tokio.

Politica agresiva si revizionista a lui Hitler a debutat efectiv la 12 martie 1938 prin anexarea Austriei la Germania (Anschluss) motivata de ideea ca toti germanii trebuie sa traiasca In interiorul aceleiasi granite. A urmat apoi Cehoslovacia, In cadrul careia traia un numar considerabil de germani, concentrati In regiunea sudeta. In urma Pactului de la Munchen (septembrie 1938), Cehoslovacia a fost obligata sa cedeze Germaniei, fara lupta, aceasta regiune. Cea mai mare parte a Cehoslovaciei va fi Insa ocupata de Germania, cateva luni mai tarziu, In martie 1939, fara ca marile puteri europene, Anglia si Franta, sa intervina efectiv. Dupa ce si-a asigurat linistea din
partea Uniunii Sovietice, prin Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, H. a declansat al Doilea Razboi Mondial la 1 septembrie 1939 prin invadarea Poloniei. Pana In vara anului 1940, armata germana a ocupat Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda, Franta. A Incercat apoi sa scoata Anglia din razboi prin atacuri aeriene succesive (Planul Leul de Mare). In 1941, H. a Incalcat Pactul de neagresiune germano-sovietic si a atacat U.R.S.S. Intre timp armata germana a ocupat Iugoslavia si Grecia. Totodata, H. a Incurajat Japonia, care dispunea de forte navale superioare celor germane, sa atace S.U.A.

In iulie 1944, cand, In urma debarcarii anglo-americane din Normandia si a succeselor armatei sovietice pe frontul de est, razboiul parea sa se Indrepte catre Infrangerea Germaniei, a fost organizat, de catre sefi ai armatei germane, un atentat cu bomba Impotriva lui H., la Rastenberg. El a scapat cu viata, dar sute de membri ai conspiratiei au fost executati.

In aprilie 1945, razboiul era deja pierdut. Trupele aliate anglo-americano-so-vietice se aflau la portile Berlinului. H. l-a desemnat pe amiralul Karl Donitz ca succesor al sau, s-a casatorit cu amanta sa Eva Braun si, Impreuna cu aceasta, s-a sinucis In buncarul sau de la Berlin, la 30 aprilie 1945. La capatul a cinci ani de razboi, Germania era complet ruinata si 60 de milioane de vieti omenesti erau pierdute.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: