A Incercat sa Intareasca autoritatea domniei In Tara Romaneasca si a realizat o importanta reforma fiscala.

S-a amestecat si In Moldova, unde l-a sustinut, In anul 1693, pe Constantin Duca In preluarea tronului, iar In Transilvania a sustinut Biserica Ortodoxa din punct de vedere material (de exemplu, a ctitorit manastirea Sambata de Sus) si a trimis lacasurilor romanilor ortodocsi transilvaneni numeroase carti de cult.

In politica externa a actionat cu prudenta, deoarece Imperiul Otoman era puternic, iar Imperiul Habsburgic Incerca sa se extinda spre sud-estul Europei. A dorit sa actioneze Impotriva otomanilor, dar a cautat sa nu-i provoace si le-a dat, periodic, importante sume de bani. Astfel, sultanul l-a reconfirmat de mai multe ori pe tron. In secret Insa a stabilit relatii cu alte puteri crestine (cu Imperiul Habsburgic, Polonia, Rusia), In vederea constituirii unor aliante antioto-mane. A beneficiat, In atingerea obiectivelor de politica externa, de adevarati diplomati, precum Ianachi Porphirita, Iacob Pylarinos, David si Teodor Corbea, arhimandritul Isaia.

A pus un accent deosebit pe legaturile cu Habsburgii, cu care a avut, la Inceput, relatii Incordate, dar care s-au Imbunatatit dupa aceea (de exemplu, la 30 ianuarie 1695, B. a primit din partea habs-burgilor titlul de “principe al Imperiului”). A fost Insa prudent, stiind ca otomanii puteau sa intervina In Tara Romaneasca si sa-i schimbe acesteia statutul politico-ju-ridic. Domnitorul nu a putut sa contracareze intrigile de la Con-stantinopol, urzite de ani de zile de dusmanii sai, care doreau sa-l discrediteze, In aceste conditii, B. a fost mazilit In aprilie 1714 si ucis la Istanbul Impreuna cu cei patru fii ai sai si cu ginerele sau Ianache Vacarescu, la data de 15 august 1714. In secret, domnitorul a fost Inmormantat de catre sotia sa, In 1720, In biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitoria sa.

Domnia lui B. a reprezentat una dintre cele mai stralucite perioade din istoria noastra pe plan cultural. In timpul sau, si datorita activitatii mitropolitului Antim Ivireanul, s-au tiparit la Bucuresti, Buzau, Ramnic, Snagov si Targo-viste numeroase carti de cult. Picturile bisericesti din epoca brancove-neasca, mai ales cele ale lui Parvu Mutu, impresioneaza si astazi. In arhitectura, s-a impus stilul bran-covenesc, care Imbina elementele romanesti, precum foisorul sau pivnita, cu cele renascentiste italiene, ca decoratiile si loggia.

Dintre constructiile reprezentative ale domniei lui Brancoveanu amintim palatele de la Potlogi si Mogosoaia si bisericile de la Hurezi si Sfantul Gheorghe Nou. Din ordinul sau a fost recladita Curtea Veche din Bucuresti. In anul 1694 a reorganizat Academia domneasca de la Sfantul Sava. Prin faptele sale, s-a distins nu numai ca un bun si abil politician si diplomat, ci si ca un ales om de cultura.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: