in ziua de 13 mai 1882, la Tribunalul Bailey din Londra. De foarte multa vreme nu se mai intamplase ca un proces sa fi atras un public atat de numeros. Se judeca cazul in care era inculpat doctor George Henry Lamson, in varsta de 30 de ani, pentru faptul ca la 3 decembrie 1881 si-a otravit cumnatul, Percy John.
Personalitatea acuzatului si faptul ca din nou un doctor a savarsit o crima folosind o otrava misterioasa au starnit probabil curiozitatea oamenilor.

Fiul unui pastor anglican, Lamson luse parte, in calitate de chirurg, la razboiul sarbo-turc din anul 1876 dupa care, datorita poate si privatiunilor suferite, a venit morfinoman. De fapt, din marturisirile sale nu a reiesit cu claritate imprejurarile care l-au condus practice acest viciu. intors in Anglia, s-a casatorit cu o tanara domnisoara, ramasa orfana si care mai avea patru frati. Mostenirea posedata de tanara sotie i-a permis cura-pararea unui cabinet la Bornemouth.

Dar cheltuielile mai mari decat posibilitatile sale de castig, precum si sumele necesare cumpararii morfinei, l-au inglodat in datorii. Salvarea i-a venit la timp, prin moartea subita a unuia din cumnatii sai, Herbert John, care a lasat mostenire o parte din avere surorii sale si indirect doctorului Lamson. Acesta nu a rezistat insa mult timp si, amenintat de o noua catastrofa financiara, a fost obligat in anul 1881 sa fuga in America. La reintoarcerea in Anglia, cercul vicios infernal creat de nevoia crescanda de drog si lipsa de bani pentru a-l cumpara, a devenit pentru Lamson, un cosmar continuu.

Cu toate rugamintile adresate cumnatei sale de a-i imprumuta bani, el fu refuzat si, instalat la hotelul Nelson din Londra, semna cecuri fara acoperire pentru a-si. putea plati datoriile. Veni apoi ziua de 3 decembrie 1881, ziua mortii cumnatului sau Percy.
Era usor sa se ghiceasca mobilul crimei, daca intr-adevar avusese loc o crima ; Lamson, strivit de datorii, fara un ban in buzunar, stia ca, dupa moartea lui Percy, sotia sa va mosteni o parte din avere.

Circumstantele decesului acestui tanar baiat, cu picioarele paralizate, care-si ducea viata intr-un fotoliu cu rotile la Colegiul Blenheim clin Wimbledon, au fost prezentate pe larg in cursul procesului. Faptele au fost urmatoarele : la inceputul lunii decembrie, Lamson i-a scris o srisoare lui Percy pentru a-i anunta intentia sa de a-i face o vizita de ramas bun, intrucat se decisese, impreuna cu sotia sa, sa se stabileasca la Paris ; pe data de 3 decembrie, doctorul Lamson se prezenta la Wimbledon, unde directorul colegiului, profesorul Bedrook, il primi si impreuna mersera in camera lui Percy, ramanand de fata pe tot timpul vizitei. Marturia depusa de acesta la proces a prezentat o importanta deosebita in elucidarea anumitor aspecte ale dramei care a avut loc.

La un moment dat, gazda (profesorul Bedrook) a oferit un paharel de sherry lui Lamson. Doctorul ceru putin zahar, sub pretextul ca obisnuieste sa consume intotdeauna sherry-ul cu zahar, si scoase din servieta un pachet ce continea un mic tort pe care il imparti in trei parti egale, una fiind destinata directorului colegiului, a doua lui Percy si a treia pentru el. Toti trei mancara prajitura, dupa care Lamson scoase din nou din servieta, de asta data niste capsule micute, pe care, aratandu-i-le directorului, le spuse ca ele contineau un produs special, inventat in America, destinat sa usureze absorbtia unor medicamente prin ameliorarea gustului lor. Adauga ca i-ar face placere sa i le lase lui Bedrook, care. ar putea sa le foloseasca in cazul in care unul din elevii sai ar avea de luat un medicament cu gust neplacut, cum ar fi de exemplu, untura de peste.

Lamson deschise una din aceste capsule, ii.adauga putin zahar si o intinse apoi zambind lui Percy : “Arata-ne acum. ii spuse el, cat de usor se poate lua medicamentul”. Dornic sa satisfaca dorinta cumnatului sau si flatat in acelasi timp. baiatul se executa imediat. Lamson se scula si grabit isi lua ramas bun, motivand ca are o intalnire urgenta la Londra si ca nu vrea sa piarda primul tren.
10 minute mai tarziu, Percy se simti rau ; scuturat de convulsii atat de violente incat colegii sai trebuiau sa-l tina cu forta in pat, tanarul parea ca se sufoca. Medicul colegiului, doctorul Berry si confratele sau Little priveau neputinciosi la progresul bolii. La ora 9,30 durerile se accentuara. Baiatul tremura de frig si avea senzatia ca cineva ii smulgea pielea de pe corp. Suferintele au ajuns atat de insuportabile la un moment dat, incat doctorul Little ii facu o injectie cu morfina. La ora 11,20, dupa cateva ore de chinuri groaznice, Percy isi dadu sufletul.

Autopsia, practicata imediat de teama unei boli contagioase care ar fi putut contamina elevii scolii, efectuata de doctorii Bond, Berry si Little, nu a permis descoperirea nici unei afectiuni organice care sa poata explica decesul, afara de o usoara congestie pulmonara. Dupa parerea doctorului Bond, o singura presupunere ar parea posibila : otravirea cu ajutorul unui alcaloid. Banuielile, date fiind circumstantele, se indreptara de indata asupra lui Lamson. Boala nu se declarase imediat dupa plecarea sa si dupa absorbtia unei capsule misterioase ?

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?