Dorinta de a gasi noi bogatii precum si de a converti alte popoare la crestinism a determinat expeditiile pe mare, desfasurate in secolele XV -XVI, prin sustinerea regilor portughezi si spanioli.

Printul spaniol Henric, supranumit Navigatorul incerca sa deschida, in 1430, o alta cale catre Orient, spre Indii, prin sudul Africii. El se va inconjura, in acest scop, de carturari si de marinari care vor explora coastele Africii. in prima jumatate a secolului al XV-lea, portughezii vor descoperi diverse insule in Atlantic (Azore, Canare etc.) si isi vor instala stabilimente de comert in Senegal si Guineea. Abia in 1487 li se va deschide drumul spre Indii, prin descoperirea trecatorii numite, mai tarziu, Capul Bunei Sperante de catre Bartolomeu Diaz. Vasco de Gama a fost primul care, in 1498, a inconjurat Africa ajungand, pe mare, in Indii.

si suveranii spanioli sustin expeditiile indepartate. in numele Spaniei, Cristofor Columb pune stapanire, in 1492, pe insulele Antile (insule aflate in apropierea Americii) pe care el le credea a fi India, iar in 1498 atinge continentul american in apropiere de Venezuela. Pe urmele sale, Amerigo Vespucci descopera coastele Americii de Sud,
Drept pentru care continentul va fi numit America. Va urma expeditia in jurul lumii, din 1519-1522, efectuata de Fernando de Magellan si de secundul sau.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?