general si diplomat romano-american
Originar din orasul Gyula, Ungaria, s-a nascut intr-o familie de romani la 31 mai 1818. Studiaza la Academiile Militare din Viena si Saint Etienne.

Participa la Revolutia maghiara din 1848 condusa de Lajos Kossuth. Ca sa scape de condamnarea ce i se pregatea dupa infrangerea revolutionarilor, emigreaza in America, unde ajunge in februarie 1850.

Dupa ce a facut avere in vestul (inca) salbatic, devenind proprietar de terenuri, se inroleaza ca voluntar cu gradul de locotenent in armata nordista care lupta pentru abolirea sclaviei. Are o cariera exceptionala, remarcandu-se in luptele de la Shilloh, Corinth, Vicksburg, Atlanta si Savannah, ceea ce ii aduce in 1864 gradul de locotenent-colonel.

In 1865 devine general de brigada si… o legenda vie.

In 1866 este numit Consul american in Rusia, la Sankt Petersburg. In aceasta postura isi aduce aportul, ca diplomat, la rezolvarea diferendului dintre SUA si Rusia (1867) cu privire la soarta peninsulei Alaska, pe care rusii, in final, au vandut-o americanilor pe nimic (7,2 miloane dolari, adica 0,0004 centi pe metru patrat, cel mai “ieftin” pamant de vanzare din toate timpurile!). Rusii au regretat amarnic acest pas, putin mai tarziu.

Acesta sa fie “motivul” pentru care Pomutz, la expirarea mandatului de Consul General, in 1878, nu a mai revenit niciodata in SUA, unde era apreciat si bogat, murind intr-o saracie lucie in octombrie 1882 la Sankt Petersburg?! Despre ultimii sai 4 ani de viata nu exista informatii.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: