Determinati de valurile de populatii care patrunsesera in mileniul al 2-lea in sud-estul Europei, grupuri de eleni migreaza spre insulele din Marea Egee si spre Tarmul Asiei Mici, spatiu unde se va forma Grecia asiatica. Cel mai mare teritoriu de aici s-a numit Ionia, datorita ionienilor asezati in provincia Atica dar si pe coasta Asiei Mici. Printre orasele intemeiate astfel s-au aflat Millet, Calofon, Pergam, Efes. Acestea au reprezentat in mileniul 1 i.Hr. regiunea cea mai dezvoltata din punct de vedere cultural.

La inceputul mileniului 1 i.Hr. se cristalizeaza forma de organizare specific greaca, orasul-stat (polis). Astfel, se impun ca principale centre politice, economice, culturale, Atena, Sparta, Corint, Argos, Teba.

Marea colonizare greaca din secolele II-VI duce la aparitia a o multime de cetati grecesti pe tarmurile Mediteranei si Marii Negre: Siracuza (in Sicilia), Neapolis si Tarent (sudul /faliei), Marsilia (sudul Frantei), Naukratis (in Egipt), Bizantion (viitorul Constantinopole), Histria, Tomis, Callatis (pe tarmul Marii Negre). in timp ce in Atena se exercita asa-numita democratie ateniana, Sparta este condusa de o oligarhie, locuitorii acesteia fiind soldati.

incercarea Imperiului Persan de a cuceri Grecia la inceputul secolului al V-lea marcheaza inceputul razboaielor medice, care vor lua sfarsit la capatul acelui secol, prin infrangerile persilor, de la Marathon (490 i.Hr.) si Salamina (480 i.Hr.). Dupa infiintarea Ligii de la Delos, Atena faurea un adevarat imperiu.
Democratia ateniana, aceasta creatie a spiritului grec, atinge dezvoltarea maxima in secolul al V-lea i.Hr. cunoscut ca Secolul lui Pericle, epoca in care Atena devine un centru comercial important. Tot aceasta este si epoca marilor scriitori si filozofi: Socrate, Sofocle si Euripide.

Lupta pentru hegemonie intre Atena democratica si Sparta regimului aristocratic dezlantuie Razboiul Peloponesian (431-404 i.Hr.) care antreneaza o mare parte a lumii grecesti si care se termina prin infrangerea Atenei si recunoasterea temporara a autoritatii Spartei. Dupa Secolul lui Pericle, lumea greaca intra in declin.
Folosindu-se de rivalitatea dintre cele doua cetati, regele Macedoniei, Filip al II-lea ii va invinge pe greci in batalia de la Cheroneea (338 i.Hr.), dupa care va uni cetatile grecesti in Liga de la Corint. Fiul sau, Alexandru Macedon, cel mai stralucit cuceritor al lumii antice plecat din semibarbara Macedonie avea sa construiasca cel mai mare imperiu. El poposea neinvins in India septentrionala dupa ce, in drum, cucerise cel mai bogat si vast imperiu, cel Persan. Din amestecul elementului grec cu cel oriental a luat nastere, in urmatoarea epoca, civilizatia elenistica.

Dupa 50 de ani de lupte de la moartea lui Alexandru, Imperiul se dezmembra: Antigonos prelua conducerea Macedoniei (care includea si lumea greaca) intemeind dinastia Antigonizilor; Seleucos stapanea Asia Mica infiintand dinastia Seleucizilor; Ptolemeu lua Egiptul intemeind dinastia Ptolemeilor s.a.. Regatul Macedoniei disparea ca stat in anul 168 i.Hr.. Dupa anul 146 i.Hr., toate aceste state grecesti au fost transformate in provincii romane. Perioada elenistica va lua sfarsit odata cu cucerirea romana, dar arta, credintele si obiceiurile acestei civilizatii vor dainui.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?