Parcurgerea drumului maturizarii de catre erou presupune un lant de actiuni, care sa constituie in momentele subiectului.

Doi frati (Verde-Imparat si Craiul) traiau, de multa vreme, la doua capete ale lumii, fara sa se mai vada (situatia initiala). Primul, ajungand la batranete fara a avea descendenti pe linie masculina, ii scrie fratelui sau, Craiul, cerandu-i peu nul din cei trei feciori, ca urmasi la tron. Acesta este factorul perturbator al situatiei initiale si detrmina parcurgerea drumului (initiatic) de cel mai bun dintre fii craiului.
Cei doi fii mai mari ai craiului aratandu-se dornici sa plece, tatal se imbraca intr-o piele de urs si ii asteapta, pe fiecare, sub un pod. Speriati de “fiara”, feciorii se intorc, pe rand, acasa.

Intr-una din zile, mezinul se intalkneste in gradina cu o batrana care cersea (si care era Sfanta Duminica). Milostivita de tanarul craisor, Sfanta il sfatuieste sa plece el la Verde-Imparat, insa numai dup ace face recalul si armele pe care tatal sau le avusese in tinerete.

Dandu-i ascultare, mezinul isi alege calul (supunandu-l la proba jeratecului). Pleaca la dum iar tatal sau il asteapta deghizat la acelasi pod, el reudseste sa treca aceasta proba cu ajutorul calului nazdravan care “da navala asupra ursului”.
Trecerea podului este urmata de ratacirea in padurea-labirint, simbol ambivalent loc al mortii si al regenerarii.

Cum arenevoi de initiatori cele trei aparitii ale Spanului il determina sa incalce sfatul parintesc (sa se feresca de omul ros si mai ales de cel span”) si sa-l accepte pe acesta ca sluga. Spanul il invita pe naivulk tanar sa coboare intr-o fantana ciudata, pentru a se racori. Imediat insa, tranteste capacul si-l sileste pe captiv sa accepte inversarea rorurilor (juramantul). Asa devine craisorul sluga spanului, numindu-se Harap-Alb.

Ajunsi la curtea Imparatului Verde, Spanul il supune la trei probe : aducerea “salatilor” din Gradina Ursului, aducerea pielii cerbului si a fetei Imparatului Ros pentru casatoria cu spanul.

Primele doua probe le trece cu ajutorul Sfintei Duminici, care il sfatuieste cum sa procedeze si ii da obiecte magice.

A treia proba presupuna o alta etapa a initierii, est mai complexa si necesita mai multe ajutoare. In drum spre Imparatul Ros, are intelepciunea de a ajuta popoarele gazelor iar ulterior va fi ajutat la randul lui de catre acestea. Aratandu-se prietenos si comunicativ, este insotit de cinci aparitii bizare: Gerila, Flamanzila, Setila, Ochila si PasariLati-Lungila.

Pentru a-i da fata, Imparatul Ros il supune pe Harap-Alb la o serie de probe, trecute datorita puterilor supranaturale ale ajutoarelor : casa de arama, cu ajtorul lui Gerila, ospatul pantagruelnic cu mancare si vin din belsug cu ajutorul lui Flamanzila si Setila, alegerea macului de nisip-cu ajutorul furnicilor, straja nocturna la odaia fetei, transformata in pasare-cu ajutoruzl lui Ochila si a lui PasariLati-Lungila, ghicitul fetei cu ajutorul albinei.

Ajutat de cal Hrap-Alb reuseste sa treaca si peste ultima proba la care il supune fata Imparatului Ros si este insotit de catre ea la curtea imparatului verde. Proba aceasta este cea mai dificla dintre probe pentru erou, pentru ca se indragosteste de fata, dar credincios juramantului facut, nu-i marturiseste adevarata sa identitate.

Fata il demasca pe span, care il acuza pe Harfap-Alb ca a divulgat secretul si ii taie capul. In felul acesta il dezleaga de juramant, semn ca initierea este incheiata, iar rolul spanului ia sfarsit.

Decapitarea eroului este ultima teapta si finalul initierii. Este inviat de catre fata.
Deznodamantul consta in refacerea echilibruluii si rasplata eroului. Nunta si schimbarea statutului social confirma maturizarea eroului.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?