Hathor reprezinta una dintre cele mai importante zeite venerate in Egiptul Antic.
Hathor este considerata zeita Cerului, fiind reprezentata in mai multe feluri. O reprezentare o infatiseaza drept o femeie care poarta pe cap Soarele intre doua coarne de vaca, fiind considerata astfel mama prin excelenta. Alte statui sau picturi din templele egiptene o arata pe Hathor sub forma unei vaci cu coarnele foarte lungi.

Mai este reprezentata sub forma unei vaci sau cu cap uman impodobit cu coarne, urechi de vaca si bucle lungi ce-i incadreaza fata. Legendele mentioneaza ca ea este marea vaca sacra care a creat lume si Soarele. Zeita a celor vii, este reprezentata oferindu-si sanul faraonului sau in forma unei vaci de la ugerul careia se hraneste faraonul.

Fiind egala Afroditei, zeita dragostei la greci, Hathor simbolizeaza dragostea, fertilitatea si excesul placerilor. Locuia in Nubia, fiind numita in mai multe feluri: “Stapana Tarii Mafkat”, “Stapana Tarii Punt” sau “Doamna din Biblos”. Pe langa toate aceste denumiri, ea mai este numita si “Ingrozitoarea” din cauza faptului ca era o leoaica sangeroasa, cruda, mereu inarmata cu sageti si cu un scut.

Ra, zeul Soarelui isi doreste a o avea langa el pe Hathor, iar aceasta este adusa in Egipt de catre Su si Thot. Din momentul sosirii sale aici, aceasta se cuminteste, devenind zeita gratiei si a surasului. Este numita stapana a dansului si a veseliei, a muzicii si a cantatului. Hathor guverneaza toaleta femeilor, templul ei fiind un salas al betiei si al vietii placute. Zeitei ii place sa se incarneze intr-un instrument muzical numit sistru care indeparteaza spiritele rele.

Alte legende afirmau faptul ca aceasta este cea care face trecerea intre lumea viilor si lumea de apoi prin faptul ca tine scara pe care cei virtuosi si drepti o urca pana la ceruri. Se mai spunea ca este cea care se ascunde dupa frunzisul unui copac inalt situat la marginea desertului. Aici, Hathor intampina pe cel mort cu painea si apa de bun-venit.

Are aceeasi binevointa fata de vii, cat si fata de cei morti, fiind numita si “Regina Apusului”. Ii intampina pe defuncti la sosirea lor in lumea de apoi, ii poarta in spinare si ii fereste de pericole.

Principalul sau sanctuar se afla la Dendera, unde este venerata alaturi de sotul sau Horus si de fiul sau Ihi. Mitologia o identifica de asemenea pe Hator cu ochiul lui Ra.

Marea zeita Hathor este sarbatorita in dimineata primei zile a anului, cand preotesele sale ridica efigia zeitei pentru a putea sa fie imbaiata de razele soarelui sfant aflat la rasarit. Acestui ritual ii este urmat o petrecere asemanate cu adevarate caranavaluri, pline de muzica si de vin. In timpul zilei mai are loc o procesiune caracterizata prin plimbarea statuii zeitei pentru a-si regasi sotul, aflat intr-o capela la 160 kilometrii distanta. Ziua in care este sarbatorita zeita se incheie prin trairea indragostitilor a unei nopti pline de iubire.

Sursa Imaginii – scalambra.wordpress.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?