In anul 395 d.Hr. se produce impartirea definitiva a Imperiului Roman in Imperiul Roman de Apus, care a disparut in 476 d.Hr. din cauza navalitorilor barbari, si Imperiul Roman de Rasarit sau Imperiul Bizantin. Acesta din urma se intindea imprejurul Mediteranei, din Grecia pana in Asia Mica si Africa de Nord, si avea capitala la Constantinopol, oras ridicat in anul 330 d.Hr. pe locul fostului oras grecesc, Byzantion.

Stapanul acestui imperiu era imparatul bizantin, care era in acelasi timp si stapanul lumii crestine (crestinismul devenind religia imperiului, incepand cu secolul al IV-lea).
Cea mai memorabila domnie a avut-o imparatul Iustinian (527-565 d.Hr.), cel care va restabili autoritatea si asupra partii occidentale a Imperiului. Iustinian a purtat numeroase razboaie impotriva vandalilor, ostrogotilor, francilor, persanilor, ocupand Nordul Africii, Peninsula Italica si sud-estul Peninsulei Iberice. A ramas in istorie prin reglementarile si legile impuse de Codul iustinian (Italia) si prin construirea celebrelor biserici Sant Apollinare din Classe, San Vitale din Ravenna si Sfanta Sofia din Constantinopole. Conducatorul bisericii bizantine era insa Patriarhul, a doua forta importanta in stat.

Inca din secolul al VI-lea d.Hr., Imperiul a trebuit sa respinga mai multe valuri de cotropitori. La nord era atacat de bulgari si de slavi, iar la est arabii si musulmanii cucereau Siria si Egiptul; in secolul al XI-lea, turcii se stabileau in Asia Mica, iar normanzii in Sicilia si Italia de Sud. A IV-a Cruciada (1202-1204 d.Hr.), pornita din Europa de Vest pentru a cuceri Ierusalimul, ocupa Constantinopolul, cruciatii fiind ajutati de venetieni in constituirea Imperiului latin al Constantinopolului (1204-1261 d.Hr.).

in teritoriile neocupate s-au format doua imperii: Imperiul din Trapezunt si Imperiul din Niceea. Mihail Paleolog, imparatul din Niceea, restabilea, in 1261 d.Hr., unitatea Imperiului Bizantin. Ierusalimul va fi cucerit, in acelasi an, 1261 d.Hr. Atacurile serbilor si ale turcilor otomani slabeau si mai mult imperiul, care s-a redus mai apoi la orasul Constantinopol. Cucerit in anul 1453 d.Hr. de trupele otomane, Imperiul Bizantin cadea in mainile turcilor, Constantinopole devenind Istambul.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?