Statul franc a cunoscut o inflorire fara precedent in perioada domniei lui Carol cel Mare (768-814 d.Hr.), supranumit Charlemagne sau Carolus Magnus.

Acesta era renumit prin stralucitele campanii de cucerire. in anul 774 d.Hr. il invingea pe Desideriu, regele longobarzilor si ocupa capitala Pavia, “Rex francoforum et isi impune suzeranita si asupra ducatelor Spoleto si Benevento. Certifica hotarirea tatalui sau, prin care regele franc donase Papei o parte din teritoriul Italiei. Acestei prime exceptii, in Italia, i-au urmat altele, in 776, 780, 786 d.Hr.. A alipit regatul lombard si a anexat partea de nord-est a Spaniei (Barcelona) creand “marca” Spaniei. in infruntarea cu spaniolii a si pierdut, insa, la Saragosa. Victoriile sale au continuat totusi: a infrant rezistenta saxona (772-785 d.Hr.) adaugandu-si Saxonia iar mai tarziu a ocupat teritorii ale avarilor din Panonia formand “marca de rasarit” spatiu ce va urma sa fie mai tarziu al viitoarei Austrii. A fost incoronat la Roma, la 25 decembrie 800 d. Hr., de catre papa Leun al IlI-lea. Legitimat de romani, dupa ritul romano-bizantin prin “acclamatio,” i se recunosc astfel titlurile de Augustus si de imparat.

A dus tratative cu Bizantul pentru a obtine recunoasterea Sacrului Imperiu Roman din Occident, fapt care se va produce abia in anul 812 d.Hr.. Acesta va dura oficial o mie de ani, pana in 1801 d.Hr., cand va fi abolit de Napoleon.

Incursiunile normande, arabe si ungare, vor duce !a slabirea si apoi la destramarea imperiului. Prin Tratatul de la Verdun (843 d. Hr.) statul franco-carolingian, sau Francia, a fost impartit in alte trei state: Italia si tinuturile dintre Rhone si Rin, ca si Lorena au fost atribuite lui Lothar; regiunile de la est de Rin, Francia Rasariteana sau Germania, intrau in stapanirea lui Ludovic Germanicul; tinuturile dintre Rhon si Mensa, adica Francia Occidentala, constituiau stapanirea lui Carol cel Plesuv.
Astfel, dezmembrarea Imperiului Carolingian a dus ulterior la nasterea celor trei state: Franta, Germania, Italia.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?