Dupa ce profetul Mahomed intemeiaza in 622 d.Hr., in Arabia, noua religie, Islamul, arabii aveau sa cucereasca lumea, constituind un mare si puternic imperiu.
in anul 750 d.Hr., acesta se intindea de la Marea Mediterana la Himalaya. in acest spatiu, toti musulmanii aveau sentimentul ca sunt o comunitate: citeau in limba lui Mahomed, in araba si in cea a Coranului.

incepand cu anul 630 d.Hr., Islamul (o religie intemeiata pe un dumnezeu unic, Allah) s-a impus in Arabia. Cuvintele lui Allah, revelate lui Mahomed, au fost stranse in cartea Coranului.

Dupa moartea lui Mahomed, a pornit “Razboiul Sfant” (Djihadul) de cucerire si convertire a popoarelor la noua religie. in Orient musulmanii cucereau Siria, Palestina, Egiptul, Iranul; in Africa de Nord, barbarii cucereau Spania, oprindu-se la Poitiers, in Franta. Regiunile cucerite erau administrate de guvernatori sau de emiri.
in anul 657, Islamismul s-a impartit in doua ramuri religioase: unnismul si siismul.

Majoritatea credinciosilor sunniti doreau ca succesorul lui Mahomed sa provina dintr-o familie din Mecca, orasul sfant, in timp ce o minoritate, siitii voiau sa-l aleaga pe calif din randul urmasilor lui Aii, ginerele lui Mahomed. in secolul al VIII-lea d.Hr., lua fiinta un stat la Cordoba, in Spania, care era independent de calif, in secolul al IX-lea d.Hr., Egiptul, Africa de Nord si Iranul nu s-au mai supus califului de la Bagdad. incepand cu secolul al XI-lea d.Hr., majoritatea statelor musulmane treceau, incetul cu incetul, sub dominatia turcilor.

Veniti din Asia Centrala, turcii s-au convertit la Islam si au cucerit Iranul, Imperiul Bizantin, Afganistanul si nordul Indiei, devenind stapanii lumii musulmane. Existau astfel, un sultanat la Bagdad, capitala Imperiului Musulman, alt sultanat numit Rum (pentru teritoriile cucerite de bizantini) si un altul al Ghaznavizilor, pentru Afganistan si nordul Indiei.

in 1099 d.Hr., in urma Primei Cruciade este intemeiat Regatul Ierusalimului. Ulterior, acesta va fi ocupat de Saladin, sultanul Egiptului, care, datorita luptei sale impotriva cruciatilor, va fi considerat un erou al Islamului.

in 1277 d.Hr., mongolii incepeau cucerirea Imperiului Musulman, impunandu-si puterea in mai multe regiuni. Astfel, spatiul iiipiins intre Crimeea si sudul Rusiei va deveni primul stat feudal tltaro-mongol cunoscut in istorie sub denumirea de Hoarda de Aur. Apoi, Timur Lenk, marele conducator mongol, va cuceri Irakul, Iranul, nordul Indiei si Siria.

Urmasii lui vor intemeia dinastii musulmane in Asia Centrala si in Iran. Prin 1260 d.Hr., un alt fel de unei, turcii osmanlai (de la Osman, conducatorul lor) cuceresc Imperiul Bizantin, ocupand Constantinopolul, in 1453 d.Hr.. in secolul al XVI-lea d.Hr., otomanii deveneau principala putere musulmana, proclamandu-se “ocrotitori ai locurilor sfinte”. Sultanul Soliman, supranumit si “Magnificul,” isi intindea dominatia pana in Africa de Nord (cu exceptia Marocului) si Europa Centrala, controland trei mari regiuni: Imperiul Otoman, stapan al Mediteranei rasaritene si al unei parti din Europa, Imperiul Iranului si Imperiul Mogulilor, in India de Nord.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?