Inca din secolul al IX-lea i.Hr., in Podisul Iran traiau numeroase triburi. Popor de origine indo-europeana, persii s-au asezat aici la jumatatea secolului al Xl-lea i.Hr.. Pana la jumatatea secolului al Vl-lea i.Hr., acestia au stat sub dominatia mezilor, un trib tot de origine indo-europeana, ca si persii, care cucerisera Asiria, distrugand orasul Ninive.

Sub conducerea lui Cirus, persii s-au ridicat impotriva mezilor, cucerindu-i. Cirus a devenit regele mezilor si al persilor, apoi a invadat Lidia, unde stapanea Cresus cel bogat, supunand intreaga Asie Mica, pana la Marea Egee. Cucerind pe rand Asiria, Chaldeea, Palestina, Fenicia si orasele grecesti de pe tarmul Asiei Mici, Cirus punea bazele unui nou stat. si grecii, asezati pe coasta de Vest a Marii Egee, i-au recunoscut autoritatea. Expansiunea sa se va extinde si asupra Babilonului, urmand ca fiul sau, Camsise, sa supuna Egiptul.

in marele imperiu astfel creat vor urma o serie de tulburari, carora le va pune capat un nobil persan, Darius. Acesta va deveni un alt rege puternic, al carui nume va ramane in istorie (Darius I, 522-486 i.Hr.). El a extins hotarele la est, cucerind valea Indusului. Persepolis si Susa erau cele doua resedinte ale sale.

De epoca de inflorire a Imperiului Persan se leaga si numele lui Zoroastru (Zarathustra), un mare intelept (fondatorul credintei monoteiste) ale carui invataturi au ramas de referinta pentru filozofia Cladit in decursul razboaielor de cucerire purtate de-a lungul a 30 de ani, imperiu a rezistat pana in 331 IHr cand a fost cucerit e Alexandru Macedon.

     

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?