Grupare radicala de stanga, iacobinii au impus un regim de teroare, dictatorial. S-a emis chiar o Lege a suspectilor (17 iulie 1793) in virtutea careia multi au fost decapitati. Masurile au fost drastice insa au restabilit ordinea si disciplina in Franta.

Liderul iacobin Robespierre, supranumit “Incoruptibilul,” a dezlantuit teroarea. Caderea lui, la 27 iulie 1784, semnifica sfarsitul dictaturii si revenirea la stabilizarea cuceririlor revolutionare. A fost instaurat Directoratul (1795-1799) constituit din cinci directori, care detineau puterea executiva. Directoratul si-a impus autoritatea bazandu-se si pe forta armatei franceze. Aceasta epoca va lua sfarsit in urma loviturii de stat a lui Napoleon Bonaparte, in noiembrie 1799.

Revolutia franceza nu a solutionat problemele primordiale si anume, crearea unui echilibru intre executiv si legislativ sau rezolvarea conflictului dintre partizanii monarhiei absolute sau parlamentare si sustinatorii Republicii. A avut insa, un rol extraordinar in formarea principiilor democratice si in trezirea sentimentelor nationale la popoarele oprimate, care au inceput sa-si gandeasca independenta.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?