Monumentala cladire a fost construita ca un templu al tuturor zeilor, asa cum reiese din chiar etimologia cuvintelor, in limba greaca pan insemnand tot iar theos, zeu.

Pantheonul face parte din lacasurile antice de cult cu aspect circular, si a fost edificat de catre Marcius Vipsanius Agrippa (68-12 i.Hr.), asa cum arata si inscriptia de pe frontonul de deasupra intrarii. Initial, avea un diametru de 43,2 m (in interior) si o inaltime de 52 m dar a suportat unele modificari dupa incendiile din anii 80 si 110 i.Hr.. Ultima restaurare s-a realizat in vremea imparatului Adrian (117-138 i.Hr.). S-a pastrat pana in vremea noastra datorita faptului ca, incepand cu anul 609 d.Hr., a fost folosit ca biserica crestina.

Cea mai impresionanta parte a edificiului, cupola, cu un aspect semisferic, se reazama pe un cilindru de zidarie avand in interior 140 de casetoane patrate, ca un fel de fagure, grupate in 28 de linii mediane, cu inca cinci casute suprapuse. Varful cupolei a fost lasat liber, in forma unui cerc, fiind de fapt o fereastra rotunda prin care soarele patrunde in interior si produce un efect magnetic. O poarta lata de 5 m si inalta de 12 m, precedata de un portic, un acoperis sustinut de 16 coloane monolitice, din roca gri cu intarsii (incrustari) negre, grupate in doua randuri, constituie intrarea in Pantheon. in Antichitate, in absida din fata intrarii, era amplasata statuia zeului Jupiter, altele, ale altor divinitati, aflandu-se in alte spatii. in timp insa, statuile au disparut.

Aici, in absidele Pantheonului au fost inmormantati regi ai Italiei: Victor Emanuel al II-lea, unificatorul, Umberto I, regina Marguerita de Savoia.
Devenit muzeu, Pantheonul constituie azi una din piesele arhitectonice de mare atractie.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?