Situata in Pacificul de Sud, la cea. 3760 km vest de coastele Americii de Sud, de statul Chile caruia-i si apartine, aceasta mica insula masoara doar 118 km2. De origine vulcanica, in fapt o ingemanare de conuri vulcanice stinse, ea are o forma triunghiulara, fiind un petec izolat de uscat in imensitatea Oceanului Pacific.
A fost numita astfel, intrucat a fost descoperita in prima zi a marii sarbatori crestine (1722) de catre navigatorul olandez Jacob Roggeveen.

Supranumita “Insula celor 1000 de enigme”, Insula Pastelui prezinta intr-adevar o serie de caracteristici surprinzatoare si adesea contradictorii. Una dintre acestea ar fi anomalia climaterica ce consta in faptul ca vegetatia este saraca, desi insula se afla in zona climatului tropical. Aici s-au descoperit si niste morminte ciudate (numite mormintele Ahu) acoperite cu platforme gravate cu scrierea rongo-rongo (formata din semne ce reprezinta siluete de oameni, animale, plante etc.) fapt ce, in parte, este asemanator cu inscriptiile descoperite pe amulete si peceti din Valea Indului.

Dar misterul nedezlegat inca, ce mentine vesnic viu atat interesul turistilor cat si al oamenilor de stiinta, il constituie prezenta uriaselor statui monolitice reprezentand pasari, pesti, busturi de oameni, adevarate opere de arta despre care nu se stie inca daca sunt creatia unei populatii localnice sau a uneia care ocupa un uscat mai intins.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?