cetatean roman, campion mondial la fotbal!

Desi Romania a clacat la ultimul Campionat european de fotbal din Austria si Elvetia in fata rezervelor Olandei, putini stiu ca avem un svab din Romania, cetatean roman si german, campion mondial in echipa Germaniei in 1954, tot in Elvetia!

Josef “Jupp” Posipal s-a nascut la Lugoj, la 20 iunie 1927, tatal: Peter Posipal, mama: Arma Maria Hillier.
Dupa terminarea liceului la Lugoj, pleaca in Germania la varsta de numai 16 ani ca sa invete meseria de lacatus la o otelarie din Hanovra. Cariera de fotbalist o incepe la clubul TSV Badenstedt in 1943.

Curand dupa terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial ii parvine o scrisoare de la mama ramasa in Lugoj in care aceasta, cu durere in suflet, il roaga sa ramana in Germania si sa nu se mai intoarca acasa in Romania deoarece foarte multi sasi si svabi sunt deportati la munca silnica in lagare din Rusia. Din pacate nu si-a mai vazut mama niciodata.

A facut parte din echipa de aur a Germaniei (fundas dreapta) care a cucerit titlul mondial in fata Ungariei, la Berna in 1954. Culmea este ca adversarul sau din finala contra Ungariei a fost alt lugojean, colegul sau de scoala, atacantul maghiar Zoltan Czibor!

Echipa Germaniei care a evoluat in finala Campionatului mondial din 1954, la Berna, a avut urmatoarea componenta: Turek – Posipal, Kohlmeyer – Eckel, Liebrich, Mai – Rahn, Morlock, Ottmar Walter, Fritz Walter, Schafer.

Scorul: Germania – Ungaria 3:2 (2:2)

Spectatori: 64000

Goluri: Rahn 2, Morlock – Puskas, Czibor
A adunat 32 de selectii in primul 11 al Germaniei.

In final, remarcam caracterizarea facuta lui Posipal de un alt mare fotbalist al Germaniei, Uwe Seeler: “Jupp Posipal a fost un exemplu de fair-play si de calitate omeneasca, mult in afara sportului”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: