In statul sud-american Peru, la circa 50 km nord-vest de orasul Cuzco, pe valea raului Urubamba din masivul Anzilor s-a descoperit cu totul intamplator, in 1911, un oras parasit a carui structura arhitecturala s-a pastrat foarte bine. Cercetatorul american Hiram Bingham, cautand orasul Vilcabamba, unde a murit, in 1571, ultimul rege incas, Tupac Amaru, descopera, indrumat de un localnic, vestigiile de pe varful numit de cei din zona “Muntele Vechi” (“Machu Picchu”).

intemeietori ai unui imperiu vestit in secolul al XV-lea d.Hr., incasii, popor razboinic, au fost exterminati de cuceritorii (conchistadorii) veniti din Spania. Locul descoperit de cercetatorul american nu era Vilcabamba, ci un alt centru incas, al carui nume a ramas necunoscut. Datand din perioada precolumbiana (inainte de descoperirea Americii de catre Cristofor Columb in 1492), acesta are un perimetru de 5000 m.
Uimitoare sunt taieturile in piatra sub forma de blocuri paralelipipedice de o precizie extraordinara, realizate de incasi care nu posedau decat unelte din lemn si piatra. Vestigiile arata o organizare urbanistica uimitoare a locuitorilor orasului. in partea cea mai de sus, rezervata divinitatilor, se gaseau Templul Soarelui, altarul de sacrificii si trei pietre: cea de ceremonii, cea care infatisa un condor si cea sfanta.

Pe urmatoarea terasa se gaseau palatul sefului, casa Marelui Preot si cea a cititorului in stele, toate grupate in jurul unei piete ample. Alaturi de acestea era si sala cercetarilor astronomice, nmiitata astfel incat se putea afla ziua solstitiului doar prin felul pulicular in care lumina solara patrundea printr-o deschizatura a zidului, in ziua respectiva. Alta terasa, a treia, era rezervata locuintelor meseriasilor: pietrari, zidari, olari, prelucratori ai bronzului s.a. Pe ullima terasa, a patra, locuiau cei ce se ocupau cu cresterea ,uumalelor si cu agricultura pe solul roditor adus din vale si depus in trepte numite azi de columbieni ardenes. Hambarele, surele cu fan, grajdurile erau grupate intr-un alt loc. Un cimitir cu gropi sapate in stanca, in care se afla trupuri mumificate, s-a descoperit lateral.

Parasit acum 300 de ani in urma din motive necunoscute, Machu Picchu ramane un mister.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?