Fenomene atmosferice spectaculoase, aurorele polare sunt iluminari ale boltii ceresti in irizari albastre, verzi, galbui sau rosii ce apar in timpul noptii ca o vapaie, ca un arc de lumina din care tasnesc raze.

Aceste jocuri de lumini sunt insotite uneori de sunete similare fosnetului zapezii.
Spectacolul uimitor al producerii acestora l-a impresionat pe marele explorator polar Fridtjof Nansen (1861-1930), in timpul indelungilor sale expeditii la Polul Nord. Fiind familiare locuitorilor din Alaska, Greoenlanda sau din tarile Europei de Nord, ele constituie un splendid spectacol ceresc pentru turisti.

Originea lor nu este pe deplin elucidata. Se pare ca ar reprezenta efectul luminos al fenomenelor electromagnetice produse in atmosfera. Se produc atat la Polul Nord (aurorele boreale) cat si la Polul Sud (aurorele australe). Uneori, acestea s-au produs departe de poli, in tari cu clima temperata.

Prima descriere a unui asemenea fenomen a fost realizata de savantul francez Pierre Gassendi, in 1621. in insulele Shetland din nordul Arhipelagului Britanic s-au inregistrat, in 1957, 203 nopti cu un asemenea spectacol uimitor.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?