O fata cam prostanaca : pistruiata si cu parul roscat, imbracata ca de bogdaproste, se angajeaza ca servitoare in serviciul de spionaj francez. Spala treptele scarilor, rufele, raspunde cu devotament tuturor solicitarilor, dar… nu scapa nimic din priviri. Zilele trec fara nimic deosebit, pana cand…intr-o dimineata, plutonierul de serviciu pe timpul noptii este gasit in nesimtire. Cauza ? Un narcotic puternic. Dulapuri sparte, acte secrete referitoare la spionii francezi din Germania disparute. Se dau ordine fulger la toate punctele de frontiera pentru prinderea servitoarei, intr-un tarziu, se comunica vestea ca la granita cu Elvetia doi graniceri si un soldat au fost gasiti impuscati. Pe aici parasise Franta Mademoiselle Docktor.

1918, primavara.
La Barcelona, venita pentru organizarea unei echipe de Crucea Rosie, isi face aparitia o doamna – sotia unui bogat proprietar de plantatii din America de Sud. Nimeni nu stia ca pasise pe pamantul spaniol descinzand dintr-un submarin.
Planurile ei, “planuri de caritate”, gasesc ecou in aleasa . societate din Barcelona si. nu peste mult timp, o caravana de automobile incarcate cu medicamente, imbracaminte, alimente se indreapta spre frontul francez. Conducatoa¬rea '- “doamna americana”. Primul popas la Marna, in lazaretul “St. Marie de Notre Coeur”. Aici, cu putin timp in urma, dandu-se o lupta crancena, infirmierele sunt foarte solicitate. in fruntea lor, distinsa bogatasa americana panseaza ranile sangerande, imparte alimente, incurajeaza muribunzii.
Un ofiter belgian ranit ii cere o tigara si un foc. O priveste insistent, direct in ochi. Nu era altcineva decat indragostitul in compania caruia vizitase toate garnizoanele.
Se da alarma ! Panica de moment este favorabila spi-oanei. Scapata de tirul pistoalelor, se retrage in padure, urmarita de doi soldati.
Cu abilitatea-i recunoscuta, ii atrage in desis si ii im¬pusca. Apoi, imbracata in hainele unuia dintre ei, M-elle Docktor trece frontiera cu cea mai senina figura de militar autentic. Ia legatura cu avanposturile germane, ajunge la Statul-major. Relatiile pe care le da aici intaresc convingerea ca pentru nemti partida este pierduta.

Nimic din toate acestea nu reveneau in mintea Annei Maria Lasser – celebra spioana Mademoiselle Docktor ! Amnezia nu putea fi data pe seama batranetii, Ca varsta,era in plina putere. Supraincordarile, emotiile, solicitarea permanenta a sistemului nervos au silit-o sa-ti administreze cantitati din ce in ce mai mari de morfina si cocaina.
O femeie cu privirile pierdute, absenta la ce se intampla in jurul ei, isi asteapta sfirsitul, uitata de toti.
Aceasta a fost celebritatea spionajului german din primul razboi mondial.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?