Intr-o zona muntoasa din prefectura Myazaki (partea centrala a insulei japoneze Kjushu) exista un catun numit “Valea mortii”.

Numele acesta nu este legat de vreo legenda romantica cu indragostiti nefericiti sau de aventurile unor samurai. Nefasta denumire a fost data catunului in 1910, cand Compania Sumitomo a deschis acolo o mina si cateva cuptoare de ardere a minereului. De atunci, locuitorii satucului au inceput sa moara, aparent fara motiv. in 50 de ani numarul mortilor a trecut de o suta. Acum, multi locuitori ai acestui satulet sufera de orbire si de diverse boli de piele si plamani.

Cauza a fost descoperita de invatatorul satului : evaporarea arsenicului provenit din procesul de productie. Pentru a-si argumenta concluziile la care a ajuns, invatatorul a citat urmatorul exemplu : o casa, aflata la o distanta de 150 de metri de mina, a fost inconjurata un an de un fum galben. in casa locuiau noua persoane : doi batrani si fiul lor cu sotia si cinci copii. Cei dintai au murit batraraii, iar restul familiei suferea de o tuse grava ; dar in urmatorii zece ani a decedat intreaga familie. si tot invatatorul a mai dat si aceste date : 10 locuitori ai satului sufera de o eczema, 12 isi misca cu multa greutate membrele inferioare si superioare, iar 47 sufera fie de plamani, fie de orbul gainilor sau alte boli.

In fata acestei situatii, s-a dat cuvantul buldozerelor, care au si intrat in functiune pentru a rade de pe fata pamantului cuptoarele si a astupa mina.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?