Otrava familiei Borgia a continuat sa faca victime si in secolele urmatoare, secretul fiind transmis, cu multe precautii, la un numar restrans de initiati. Iata un scurt text aparut in anul 1973 in ziarele occidentale si reluat si de presa noastra. Iata despre ce este vorba :

Fastuosul pat al lui Cezar Borgia s-a aliat mult timp in posesia unor negustori de antichitati italieni. La unul din ei, patul a fost remarcat de un englez foarte bogat care avea o vila la Florenta. Vechimea baldachinului cu perdelute si sculpturi ornamentale de o rara frumusete au facut ea englezul sa plateasca un pret foarte piperat.

Patul a fost instalat in vila acestuia, in camera de oaspeti care era folosita numai la ocazii mari. intr-o zi, englezul a primit o vizita simandicoasa. Oaspetele a petrecut toata seara in compania primitoarei gazde, dupa care, foarte bine dispus, s-a urcat in camera ce-i fusese pregatita. A doua zi dimineata a fost gasit mort. pe trup nu se vedeau urme de leziuni, asa incat s-a crezut ca a avut o criza de inima.
La scurt timp dupa aceasta intamplare s-a imbolnavit sotia proprietarului vilei. Pentru a fi cat mai bine ingrijita a fost angajata o fata plina de viata, careia i s-a dat camera unde se afla pretioasa mobila. A doua zi dimineata, in patul cu baldachin, a fost gasit trupul neinsufletit al tinerei fete. imprejurarile mortii i-au putut fi nici in acest caz stabilite.

Cele doua misterioase cazuri de deces l-a determinat pe proprietarul vilei sa se adreseze unei agentii de detectivi particulari. La fata locului au sosit doi lintre cei mai buni angajati ai agentiei, care au supravegheat vila multa vreme, fara insa a constata ceva suspect. Intrigati de esecul misiunii lor, unul din detectivi a hotarat sa petreaca o noapte in camera cu pricina. Zis si facut. A intrat in camera, a vegheat cat a vegheat, apoi s-a culcat. A doua zi a fost gasit si el mort in pat. Colegul lui n-a putut lamuri misterul si si-a declinat competente. Probabil ca misterul n-ar fi fost niciodata dezlegat, dtca servitorul proprietarului, indignat de suspiciunile cart planau asupra lui din cauza celor trei decese, nu s-ar fi oferit sa doarma el in camera cu pricina. A fost gasit si el mort – fara a se putea stabili cauza decesului.

Cum toti cei care au dormit o noapte in patul lui Cezar Borgia au fost gasiti morti, proprietarul funestei mobile, exasperat, s-a adresat unui prieten medic ca sa cerceteze patul. Primele cercetari n-au dus la nici un rezultat. Investigatii mai minutioase au dovedit insa ca salteaua si perdelutele erau impregnate cu o otrava foarte puternica ; cel ce se culca in pat incalzea cu trupul salteaua si perdelele, care incepeau sa emane gazul otravitor respirat.

Cezar Borgia utiliza frumoasa piesa de mobila pentru a-si inlatura dusmanii. Dupa ce isi termina rolul de gazda foarte ospitaliera, isi conducea el insusi oaspetii in camera de culcare.

si desi au trecut atatia ani, patul tot mai facea victime. Actualul proprietar s-a decis sa-l distruga si in cele din urma a fost ars.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?