Intemeiat in anul 331 i.Hr. de catre Alexandru cel Mare, in partea de vest a Deltei Nilului, orasul Alexandria a fost metropola culturala a lumii mediteraneene (500 000 loc), din secolul al II-lea i.Hr., pana la cucerirea romana. intre anii 323 si 30 i.Hr. a fost capitala Egiptului Lagid si a regilor Ptolemei ai Egiptului. in acest spatiu traiau numeroase popoare.

Museionul, ridicat de Ptolemeu intaiul, adapostea celebra biblioteca ce numara peste 900.000 de volume. Aici era locul unde se intalneau si-si propovaduiau cunostintele poetii, filozofii, matematicienii. Biblioteca din Alexandria, cea mai vestita din lumea antica a fost, din nefericire, incendiata de cuceritorul roman Caesar (30 i.Hr.), distrugerea ei desavarsind-o califul Omar. Farul din Alexandria, inaltat in 279 i.Hr. de catre Sostratos din Cnidos (Knidos), astazi distrus (prabusit in 1326 i.Hr.), constituie una din cele sapte minuni ale lumii antice.

Intrat sub stapanirea Romei in anul 30 i.Hr., orasul avea sa ramana un centru cultural, religios, comercial de prima importanta a Orientului. Ancorat intre mare si desert, dispunea de kilometri intregi de canale. A fost proiectat de arhitectul Deinocrates din Rodos, om de suflet al lui Alexandru Macedon. Pe plajele Alexandriei, Euclid a descoperit fundamentele geometriei; aici Antoniu si Cleopatra si-au risipit iubirea, si tot aici, in subsolul celebrului Far, 78 de carturari evrei au tradus, la ordinul Ptolemeilor, Vechiul Testament.

Stralucirea celui mai frumos oras al lumii antice a incetat odata cu venirea arabilor si mutarea capitalei la Cairo, dar vraja lui s-a pastrat chiar si in vremea distrugerii, a conflictelor sociale, a starii de somnolenta de pana la Napoleon, si, cu atat mai mult, a reintineririi datorate englezilor.

Oras al memoriei omenirii, oras al cartii, abecedar al Antichitatii, punte de dialog intre Orient si Occident, Alexandria este astazi un megalopolis modern, organizat pe partea stanga a Nilului. Cu spectaculoase furtuni de nisip in aprilie, cu ierni foarte friguroase, Alexandria ramane un oras-simbol.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?