Neftis face patre din grupul celor mai celebri patru zei ai mitologiei egiptene: Isis, Osiris si Seth, parintii acestora nefiind altii decat Geb (Pamantul) si Nut (Cerul). Parintii acestora reprezinta cuplul creator, fiiind si ei, la randul lor, frate si sora. Geb si Nut fiind despartiti de Su (Aerul) din cauza urii lui Ra, singurul moment in care cei doi pot fi impreuna este in timpul noptii, atunci cand cei doi indragostiti se intalnesc pe furis pentru a-i concepe pe Isis, Osiris, Neftis si Seth.

Neftis reprezinta sterilitatea, fiind in acelasi timp si protectoarea celor morti, avand, impreuna cu sora sa, Isis, grija ca sufletele acestora sa sa fie aparate pentru a putea trece in lumea de dincolo.

Cei patru frati alcatuiesc doua cupluri, Isis fiind casatorita cu Osiris, Iar Neftis cu Seth.

Neftis este si ea un personaj destul de important in poveste uciderii lui Osiris de catre Seth, ea ajutand-o pe Isis la gasirea bucatilor, la reconstituirea trupului si la invierea lui Osiris. Tot succesul si iubirea de care se bucura Osiris din partea sotiei si a supusilor sai ii cauzeaza lui Seth o adanca gelozie. Nesuportand toate acestea, Seth planuieste astfel omorarea lui Osiris. Reuseste sa-l inchida pe Osiris intr-un cufar pe care-l sigileaza si-i da drumul pe apele Nilului si il scufunda. Insa iubitoarea sa sotie Isis strabate lumea intreaga in cautarea sotului sau si pana la urma il gaseste si reuseste sa-l aduca in Egipt, unde-l ascunde. Insa Seth il va gasi pe Osiris, ii fura cadavrul, il dezmembreaza si ii arunca bucatile in cele patru zari, fiecare parte din corpul sau ajungad in unul dintre cele paispezece orase. Isis reuseste sa recupereaze partile trupului sotului sau. Reconstruieste apoi corpul sau, ii ingrijeste ranile, il unge cu uleiuri si parfumuri pana ce corpul isi recapata aspectul de fiinta vie. Folosindu-se de magie si ajutata de Thot, Nut, Ra si Anubis, aceasta il aduce chiar la viata si concepe cu el un copil, pe Horus.

Neftis este cea care participa la ceremoniile funerare impuse de moarte lui Osiris si implineste gesturile rituale ce permit savarsirea miracolului invierii.

Tot legendele sunt cele care sustin o relatie mult mai apropiata intre Neftis si Osiris, aceasta fiind la un moment dat chiar amanta sa. Isis, zeita farmecelor afla cu multa durere si amaraciunea toata aceasta infidelitate, insa decide sa ii ierte pe cei doi.
Datorita tuturor acestor fapte, poveste lui Neftis se confunda cu istoria lui Isis si a lui Osiris, numele ei fiind mereu asociat cu numele lor.

Impreuna cu Isis, este protectoarea mormantului- una stand la capul defunctului, cealalta la picioarele lui. I se spune “Doamna castelului”. Asociata mereu cu alte zeite, Neftis nu a avut parte de un cult propriu, fiind venerata la Kom Mer, in Egiptul de Sus. In grupul celor patru zei frati, fiecare are propriul sau rol:

-Osiris este forta reinnoirii

-Isis reprezinta maternitatea

-Seth este forta distructiva

-Neftis formeaza un cuplu cu Seth, ea reprezentand sterilitatea. Neftis se straduieste
intotdeuna sa inlature actiunile malefice ale sotului sau.

Sursa Imaginii – fadinha_encantada.blog.simplesnet.pt

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?