Nimfele reprezinta unele dintre zeitatile elene, fiind privite ca niste gratii ale naturii. Ele sunt reprezentate ca niste tinere femei, adesea pe jumatate goale, ele intruchipand frumusetea si delicatetea izvoarelor, a padurii, a intregii naturi. Ele protejeaza tot ce este tanar si asigura rodnicia pamantului. Mare parte a acestora, nimfele sunt fiice ale lui Zeus. Acestea isi petrec majoritatea timpului in grote. Canta, danseaza si fac parte din Curtea marilor zei si zeite, precum Artemis.

Desi nu sunt nemuritoare, insa viata lor dureaza cateva secole. Nimfele sunt impartite in sase categorii:

1. Meliadele sunt primele aparute, nascandu-se din picaturile de sange cazute din rana lui Cronos mutilat. Salasluiesc in frasini si, ca urmare a originii lor sangeroase, lemnul acestor copaci este folosit la confectionarea lanciilor.

2.Naiadele isi duc viata in izvoare. Fiice ale lui Zeus, au puteri tamaduitoare, dar pot deopotriva sa transmita bolile.

3.Nereidele sunt nimfele marii linistite

4.Oreadele sunt nimfele muntilor

5.Aseidele sunt nimfele padurilor

6.Oceanoidele sunt cele ale marii.

Tinere frumoase si seducatoare, nimfele au numerosi iubiti, majoritatea zei: Zeus, Apolo, Hermes si Dionisos. Dar nimfele cauta de obicei tineri. Astfel, cucerite de frumusetea lui Hylas, ele i-l rapesc lui Heracles si-l atrag in adancurile izvorului lor. Puternice, nimfele sunt redutabile. Insasi frumusetea lor poate duce la nebunie. Erau considerate divinitati secundare, cu puteri limitate, iar cultul lor nu se preta la mari celebrari publice, insa erau foarte populare. Apropiate de oameni, erau venerate prin intermediul preotilor. Sanctuarele lor erau doar izvorul, copacul, stanca sau fantana, locuri pe care taranii le decorau asa cum doreau.

Existe nenumarate legende in care nimfele erau printre personajele principale. Una dintre acestea este cea a lui Narcis, simbolul iubirii de sine. Narcis fusese binecuvantat de catre zei cu o frumusete nemaivazuta, frumusete care facea victime atat printre femei, dat si printre barbati. Multe nimfe se indragostesc de el, printre care si Echo. Aceasta este blestemata de Hera, sotia lui Zeus deoarece l-a ajutat pe stapanul Olimpului sa o insele. Nimfa a tinut-o de vorba pe hera in timp ce Zeus o insela. Afland de acest lucru, Hera a pedepsit-o pe Echo, luandu-i glasul, lasand-o sa scoata numai sunele scurte. Echo il urmareste pe Narcis in padurea unde acesta vana. Simtindu-i prezenta, Narcis intreba cu glas tare cine este in padure. Nimfa nu poate decat sa scoata ecoul spuselor lui Narcis. Disperata ca nu poate sa comunice cu Narcis, Echo se arunca in bratele sale. Surprins, tanarul fuge, iar nimfa nu mai vrea sa traiasca si se omoara.

Legendele nimfelor au surescitat imaginatia multora, insa mai ales a pictorilor celebri care le-au consacrat acestora unele dintre cele mai frumoase tablouri existente.

Sursa Imaginii – grcka_mitologija.bloger.hr

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?