Aparut in 1920, “Ion” este cel mai mare roman al iubirii de pamant din literatura romana.
Personajul central al cartii este Ion al Glanetasului – figura simbolica, impresionanta prin iubirea pamantului si prin drama pe care o traieste.

Complexitatea acestui personaj a dat nastere unor viziuni critice atat de diferite, incat din insumarea lor se constituie o figura plurivalenta, alcatuita din putine lumini si- multe umbre, dar impresionanta prin iubirea uriasa, mitologica, pentru pamant.

Astfel, pentru G. Calinescu, “Ion e o bruta. A batjocorit o fata, i-a luat averea, a impins-o la spanzurare, si a ramas in cele din urma cu pamant”. in termenii aceleiasi reci obiectivitati, marele critic subliniaza reductia intelectuala a personajului, in alcatuirea caruia predomina instinctele: “Nu din inteligenta a iesit ideea seducerii ci din viclenia instinctuala, caracteristica oricarei fiinte reduse”.

Tudor Vianu il priveste pe Ion categorial, vorbind despre resorturile statornice ale sufletului, taranesc: “lacomia de pamant si senzualitatea robusta, afirmate prin siretenie, lipsa de scrupule, cruzime”.

Se pare insa ca Eugen Lovinescu vede si partea frumoasa a acestui personaj complex, in care autorul a dorit sa creeze “o figura simbolica, mai mare decat natura”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?