Organizatie politica si militara, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO sau Pactul Nord-Atlantic) a fost creata in anul 1949, in vederea dezvoltarii capacitatii de aparare a statelor componente: Canada, Danemarca, Franta, Belgia, Olanda, Norvegia, Germania, SUA, Turcia, Spania. in anul 1966 Franta s-a retras din NATO iar Grecia n-a participat la activitatile militare desfasurate intre 1974-1980.
in iulie 1990, la reuniunea de la Londra, NATO accepta ideea restructurarii, dat fiind faptul ca “Razboiul Rece” apartinea trecutului.

Desfiintandu-se Tratatul de la Varsovia (1991), este creat un Consiliu de Cooperare Nord-Atlantica pentru stabilirea unor noi relatii NATO cu tarile din fostul lagar comunist, inclusiv Rusia.

in anul 1994, NATO a creat un program de cooperare militara, cunoscut sub numele de Parteneriatul Pentru Pace. Romania a fost prima tara care a aderat la acest program.

in anul 1997, Cehia, Polonia si Ungaria au fost primele tari din Europa de Est invitate sa se integreze in structurile NATO, Romania si Slovenia fiind prevazute pentru “Al doilea val”.

Emblema NATO este simbolizata printr-o roza a vanturilor, care sugereaza cursul de pace urmat de cele 16 state membre, si printr-un cerc ce semnifica unitatea si colaborarea. Fundalul albastru simbolizeaza Oceanul Atlantic.

Secretar general al NATO este ales un european, SUA detinand comandamentul militar suprem.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?