Romanul “Ion” de Liviu Rebreanu este primul mare roman realist din literatura romana. Aceasta incadrare poate fi motivata prin mai multe trasaturi:

a) Sursa de inspiratie a operei au constituit-o trei intamplari reale, pe care autorul le-a “topit” si unificat intr-o panza enorma, tinzand spre monumental.

Astfel, patania unei fete bogate (amagite de un fecior sarac) si marturisirile unui fost coleg de liceu care i s-a plans autorului de. lipsa pamantului)s-au pastrat in roman, cu tot dramatismul lor din viata concreta; de asemenea, gestul sarutului gliei este descris intr-o scena emotionanta, care-i confera lui Ion proportii uriase.

Noutatea pe care o aduce Rebreanu consta in tehnica infatisarii detaliilor, in imaginile plastice si in derularea intamplarilor care par a fi filmate cu incetinitorul.

b) Studiul realitatilor sociale, economice si politice (impartirea taranilor in bogati si saraci, momentele din viata satului, atitudinea autoritatilor) este facut cu o mana sigura, de maestru.

c) Personajul central este simbolic, reprezentand dragostea pentru pamant a tuturor taranilor; originale sunt dimensiunile acestei iubiri, analiza instinctelor primare, psihologia obscura a unei fiinte redusa la cele doua “glasuri” care “o domina.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?