In anul 1905, o femeie a carei frumusete devenise simbol, o femeie plina de voluptate, o femeie fascinanta, avea la picioare o parte din cele mai inalte personalitati ale Europei: suverani, ministri, ambasadori, generali, par-l. mentori, celebritati in diferite domenii. Siidand ceea ce nu o interesa, calca triumfatoare pe covoare de flori in timp ce reputatii continentale faceau anticamera in palatul ei. Era femeia care avea tot ce-si dorea. Ce a determinat-o, totusi, sa faca spionaj' ?
24 iunie 1917. Colonelul Sempron, prezidand Consiliul de razboi in procesul Mata Hari, da citire punctelor de acuzare.

– In prima zi a razboiului, dejunase cu prefectul politiei din Berlin, ca apoi sa se intoarca in zona militara a Frantei, unde a stat aproape sapte luni. Travestita in sora do caritate, de aici trimitea nemftlor (prin Haga) informatii.
– Intrand in intimitate cu ofiteri, indeosebi cu cei din aviatie, a reusit sa obtina informatii militare – ca de pilda locul din spatele frontului german unde avioanele aliate lansau agenti ai spionajului (gratie acestor informatii, nemtii reusisera sa impuste foarte multi agenti francezi ti belgieni).
– intretinea corespondenta cu seful serviciului de spionii din Olanda.
– Ca agenta a spionajului francez, in loc sa duca o corespondenta in Belgia a predat-o sefului serviciului de spionaj german din Spania. (Consecinta : agentul francez din Delgia este arestat si impuscat).
– Datorita informatiilor transmise garmanilor in legatura cu ofensiva din 1916 – in schimbul unei insemnate sume -circa zece mii de oameni si-au gasit moartea.
– si-a petrecut foarte mult timp numai in zona armatelor (ca replica, acuzata declara ca a facut-o pentru iubitul ei, capitanul rus Maroff, orbit in razboi, pe care-l ingrijea).
Iata cateva puncte, suficiente pentru a o incadra, fara nici o tagada, in randul spionilor.

Si totusi, pentru acei caro ani de-a randul i-au format anturajul pare de neinteles postura in caro Mata Hariera acum. Mai mult pentru cei care au cunoscut-o inainte.
S-a nascut la 7 august 1876 la Seenwardem Tatal ei, negustor, om cu reputatie in bransa. Mama se remarca printr-o deosebita frumusete. Adevaratu-i nume : Mari garota Zello.
Nu implinise douazeci de ani cand, la Amserdam, se casatoreste: cu un capitan olandez – Mac Leund -om usuratic, lipsit de demnitate, adept al vietii desiranale. impotriva vointei sale, Margareta isi urmeaza sotul in insula Java, acolo unde fusese numit comandantul unui batalion. Dupa nasterea unui baiat, Normati, otravit la trei, ani de servitoare (lucru aflat tarziu, cand craninala isi mari turisea fapta pe patul de moarte) li se naste aici in Java,; o fetita – Janne-Loulse.

In 1902, intreaga familie se intoarce la Amsterdam, unde capitanul este trecut in rezerva. Margareta nu mai poate suporta viata in acest mariaj si, la 27 august, introduce proces de divort. Trei zile mai tarziu, tribunalul ii acorda dreptul de a pleca da linga sot, lucru po care-l face, stabilmdu-se la Haga, unde urmeaza o scoala de balet. In 1903 debuteaza ca balerina la Paris. Noul sau nume – Mata Hari.
Baletul clasic pare ca o tine in randul balerinelor anonime. Studiaza baletul oriental, fiind parca facuta pentru asa ceva
1905. La Muzeul Guimet – templul religiilor orientale din metropola franceza – Mata Hari debuteaza ca dansatoare indiana, ca predicatoare a cultului voluptatii. Succesul este imens. Devine celebra.

In curtea sa “Les espionnes a Paris”, maiorul Maseard preciza: Nu pare verosimil ca aceea care avea relatii intime cu Kronprmzul, cu ducele de Brunswick, cu prefectul dn politie din Berlin, cu monarhi, bancheri si ministri sa fi facut spionaj pentru bani. Luand ca exemplu acuzatia ca ar fi luat 60 000 de marci – o suma fara importanta raportata la averea ei -Massard se intreba : Cum este posibil ca Mata Ilari sa se fi vandut pentru acesti bani putini, in scrisorile sale de la inceputul anului 1914, isi arata itentlia de a-si mobila vila de la Neuilly cu mobila artistica rin maro valoare si isi exprima dorinta do a dona unui muzeu din Paris un vechi serviciu de portelan de o inestimabila valoare ? Cum este posibil sa fi luat bani, ca recompensa pentru actiuni de spionaj, cand in budoarul sau se aflau fotografii cu dedicatii de la doi monarhi, precum si de la primul ministru olandez Van der Linden ?

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?