Odata cu unirea celor doua state incepe epoca istorica a Egiptului, care se va imparti in trei mari perioade: a Regatului Vechi. Mediu si Nou. In ce priveste datarea lor, cronologia istoriei egiptene nu poate indica date certe; caci reperele cronologice cunoscute sunt date de numarul anilor de domnie a regilor din cele 31 de dinastii cite s-au succedat. Se cunoaste numai durata unei domnii, nu insa si data cand aceasta domnie a inceput. De aceea, in pri vinta unei datari calendaristice nu exista un consens unanim.

Unificatorul celor doua state (act politic care a avut loc in jurul anului 3100 i.e.n.) a fost regele din Egiptul de Jos, Menes, fondatorul primei dinas tii “thinite” (dupa numele capitalei sale Thinis, linga Abydos). In cursul unei lungi domnii de 60 de ani, se pare, Menes a pus sa se sape primele mari regilor din cele 31 de dinastii cite s-au succedat. Se cunoaste numai durata unei domnii, nu insa si data cand aceasta domnie a inceput. De aceea, in privinta unei datari calendaristice nu exista un consens unanim.

Unificatorul celor doua state (act politic care a avut loc in jurul anului 3100 i.e.n.) a fost regele din Egiptul de Jos, Menes, fondatorul primei dinas tii “thinite” (dupa numele capitalei sale Thinis, linga Abydos). In cursul unei lungi domnii de 60 de ani, se pare, Menes a pus sa se sape primele mari centrale, dar si celei de cuceriri. Sesostris III cucereste Nubia, patrunde in Suda nul de azi, apoi in Canaan. Faraonii continua opera de administratie interna, de recuperare a unor intinse terenuri pentru agricultura si de asanare a oazei din Fayum.

Declinul Regatului Mediu incepe cu dinastiile a XIII-a si a XIV-a. Ele mente numeroase din Asia Mica se infiltreaza in Egipt, miscarile populare duc la dezagregarea puterii centrale a statului, in timp ce Nubia isi recistiga libertatea. In 1720 i.e.n. hiksosii invadeaza Delta, introducand in Egipt calul, carul de lupta, arme noi si inaugurand o noua si eficienta tactica de lupta.

Hiksosii isi stabilesc capitala in Delta, in orasul Avaris; jefuiesc tara, dar cauta sa-si insuseasca civilizatia egipteana, preluandu-i scrierea, tehnica administrativa si chiar credintele religioase. Egiptul va fi din nou impartit in doua regate: regatul memfit, din nord, din regiunea Deltei, sub autoritatea invadatorilor, si regatul teban, din sud, controlat de egipteni (dar vasali ai hiksosilor). Dinastiile a Xv-a si a XVI-a (1674-1567 i.e.n.); a regilor hiksosi vor stapini mai bine de un secol (asa-numita “a doua perioada inter mediara”).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?