Prima grija, prin urmare, trebuia sa fie conservarea corpului defunctului, pentru ca sufletul sa poata reintra in el; de aici, practica imbalsamarii.

Pregatirea mumiei incepea cu extragerea creierului si a viscerelor care,impregnate cu parfumuri,se pastrau in patru urne (canope pentru ficat, intestine, plamini si inima). In locul inimii se punea un scarabeu, din argila sau dintr-o piatra dura, avand gravata o formula magica ce pleda in favoarea defunctului cand va ajunge in fata tribunalului lui Osiris. Apoi corpul era umplut cu produse rasinoase si aromatice (smirna, scortisoara, tamiie, s.a.) i se reconstituia forma cu ajutorul unor ghemotoace de paie sau cu tampoane de stofa; dupa care era tinut 70 de zile intr-o solutie de carbonat de sodiu (natron), si in fine infasurat dupa spalare in foarte multe fisii de pinza de in imbibate intr-un clei aromat. Mumia era in cele din urma inchisa intr-un sicriu de lemn de forma trupului, in interior pictat cu figuri si scene simbolice in culori, precum si cu un text religios-funerar in hieroglife; iar in exterior sicriul antropomorf era pictat cu portretul defunctului.

In acest fel, imbalsamatorii profesionisti (preoti de rang inferior) au pregatit sute de mii sau poate milioane de mumii, incepand din epoca Regatului Vechi. (In epoca predinastica, simpla inmormintare in nisipul desertu lui asigurase o mumificare naturala). Alaturi de sarcofag se puneau diferite obiecte de uz curent, mincare (adevarata sau modelata), precum si o serie de figurine de argila sau de lemn care reproduceau chipurile celor din casa de functului rude, concubine, servitori, sclavi, etc. de compania carora defunctul avea nevoie in viata sa viitoare.

In acelasi scop se puneau uneori figurine angajate intr-o scena de viata cotidiana si plasate asemenea unor jucarii in cadrul corespunzator (o casa, un atelier mestesugaresc oarecare, o corabie, s.a.m.d.); “jucarii” tare astfel pastreaza o pretioasa valoare docu mentara.

Cultul mortilor (un cult al stramosilor nu exista la egipteni) includea si ofrande regulate, ceremonii, acte de cult diverse; servici care au fost asigu rate secole de-a randul (in cazul faraonilor) de donatii generoase facute tem plului, deci si de preoti acreditati templului care tinea de mormantul farao nului respectiv.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?