Din cele peste o suta de mii de specii de animale existente, numai aproximativ cincizeci au fost domesticite de-a lungul timpurilor, raminand in relatie cu viata de fiecare zi a omului.

Primul animal domesticit (in Asia Mica, probabil chiar din mileniul al VIII-lea i.e.n.) si totodata singurul animal pe toate meridianele domesticit de la Pol pana la Ecuator, a fost ciinele.

Originea lui nu este sigura: provine probabil din sacal, sau poate dintr-o specie azi stinsa de ciine salbatic; sau mai verosimil, cel putin pentru zona europeana din lup. In Egipt si Meso-potamia se cunosteau inca inainte de 3000 i.e.n. ciini mari de tipul dulailor; iar in Egipt, in aceleasi timpuri se cunostea si o varietate de copoi.
Din mileniul al VII-lea i.e.n. este atestata arheologic, in Irak, si domesticirea oii; doua milenii mai tirziu, se domesticisera cel putin trei varietati de oi.

Oile europene, bogate in lina, provin dintr-o specie de oaie de munte, originara din Asia Centrala si Iran. Tot in acelasi mileniu al VII-lea a inceput sa fie domesticita si capra, provenita dintr-o specie de capra de munte din Asia sud-occidentala.

Capra a fost primul animal domesticit folosit pentru laptele ei. In statiunile neolitice din Palestina a fost atestata existenta unor intregi turme de oi si capre din proto-neolitic. Oaia si capra au fost si primele animale domesticite in Egipt.

Boul a fost domesticit, se pare, simultan in mai multe centre geografice. Dovezile arheologice cele mai vechi de domesticirea bovinelor (din Grecia septentrionala) dateaza de la sfarsitul mileniului al VII-lea i.e.n. In Asia Centrala stramosul boului domestic apartinea unei specii cu coarne foarte lungi.

Boul european descinde probabil dintr-o specie care traia in stare salbatica aici inca din epoca paleoliticului superior. Bovinele au fost domesticite pentru carnea lor, boul si pentru tractiune; ca animal de lapte, vaca a fost cunoscuta mult mai tirziu. Se crede ca si zimbrul a fost domesticit, in Orientul Mijlociu, cam prin 4000 i.e.n. (cf. S. Cole).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?