Cand, in anul 30 i.e.n. Egiptul a devenit o simpla provincie a Imperiului roman ciclul civilizatiei si culturii sale s-a incheiat. Mai tarziu, dupa ocupatia araba (642), structura sa culturala se va modifica radical.

Egiptul antic va ramine insa in istorie nu numai prin ceea ce arheologii vor scoate la lumina dupa multe secole, ci si prin difuziunea, aportul si influ enta sa culturala asupra popoarelor din jur si chiar mai andepartate. In agri cultura si in tehnica constructiilor, experienta egiptenilor antici a fost folo sita pana tirziu.

Teologia, stiinta si gindirea lor pre-filozofica au exercitat o influenta considerabila asupra lumii grecesti. Legile lui Solon (care s-au inspirat substantial din cele egiptene), sau gindirea politica a lui Platon si Aristotel datoreaza mult modelului concret al statului egiptean. O buna parte din cuceririle medicinei egiptene la a carei scoala s-au format mari medici greci au ramas in uz pana azi. Modul de organizare a administratiei, a justitiei, a iinvatamintului a fost urmat si in alte tari ale Orientului Apropiat.

Meritele deosebite ale egiptenilor in domeniul geometriei si al astrono miei au fost recunoscute categoric de antici. Arta egipteana pe care Platon o recomanda ca model a dat multe sugestii celei grecesti. Mobilierul a ca patat pentru prima data forme elegante In Egipt. Egiptenii au scris cele din tii adevarate mici compendii de gandire morala. Scrierea lor hieroglifica este prima, sau in orice caz cea mai frumoasa scriere pictografica. Fara inventia papirusului material de scris pe care nici un alt popor antic nu 1-a mai fabricat cultura europeana ar fi pierdut o mostenire (de opere literare, etice, stiintifice) considerabila lasata de antici. Numeroase divinitati, mituri si legende egiptene au fost preluate de fenicieni, evrei, sirieni, greci si romani. Iar scrierile lor literare din diverse genuri vor lasa urme in literaturile antice, si in primul rand in cea ebraica.

Astfel, modelul Sfinxului egiptean va aparea in sigiliile si in picturile murale cretane; iar motivul decorativ al iederei si al papirusului, in frescele palatelor din Creta. Relatiile culturale ale Egiptului cu Fenicia au fost mai intense. In orasele feniciene (in Biblos, de pilda) egiptenii construisera temple. Influentele egiptene asupra miturilor si credintelor religioase ale fenicienilor sunt bine cunoscute; dar influenta egipteana este uneori vizibila si in figurinele sau in mastile de teracota, in timp ce sigiliile feniciene au adoptat si motive egiptene. Paralelisme semnificative pot fi identificate si la etrusci.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?