In ce priveste proza narativa culta a epocii Regatului Nou, aceasta re nunta acum la elementele rafinate, aulice, legandu-se mai mult de inspiratia populara, cautand sa redea cat mai precis cadrul de viata cotidiana, prezen tand persoana faraonului la dimensiuni pur umane, fara a evita nici postura lui meschina, ridicola, grotesca; totul, intr-un stil simplu, direct, lipsit de figuri retorice.

Antrenant este ritmul naratiunii din povestirea Printul predestinat, cu delicatele sale episoade fantastice. Dar capodopera prozei egiptene din toate epocile si totodata una din marile opere narative ale antichitatii orien tale este Povestea celor doi frati.
Tabloul vietii de fiecare zi si a ocupatiilor obisnuite ale taranilor, povestite in prima parte a operei (in partea a doua intervin si elemente mitologice sau miraculoase) se desfasoara larg, colorat, intr-un stil de o cuceritoare simplitate, dezvaluind un instinct sigur de povestitor, care nareaza pentru simpla placere de a povesti.

Prin organizarea materiei epice si prin folosirea pro cedeelor narative variate in functie de ideea dominanta a operei viclenia si infidelitatea femeii; precum si prin elementele realiste ale naratiunii, o naratiune care urmareste sa defineasca personalitatea si destinul eroului prin cipal, prima parte a Povestei celor doi frati poate fi considerata cea dintii nuvela cunoscuta (chiar daca rudimentara ca structura) din literatura univer sala.

Marile opere lirice ale Regatului Nou sunt Imnul lui Amon-Ra si Imnul lui Ekhnaton. Primul este deosebit de sugestiv prin simplitatea limbajului in exprimarea unei gandiri pre-filosofice si religioase, prin caldura sentimen tului de sincera gratitudine pentru binefacerile soarelui principiu al vietii, precum si prin interesul si afectiunea poetului pentru natura:
“El face sa inverzeasca pasunile pe care pasc turmele si cirezile ce dau hrana
oamenilor,
El da viata pestilor din fluviu si tuturor pasarilor vazduhului,
El da suflare fapturii din ou si hrana da gistelor din cotete,
El da viata pasarilor din stufaris, tiritoarelor si tuturor insectelor zburatoare,
El da hrana soarecilor de cimp si pasarilor care zboara din ram in ram…”

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?