Traditiile si normele de conduita etica si sociala, cunostintele, credintele si comentariile religioase au fost adunate (incepand din sec. II e.n.) in mai multe opere de compilatie. Misna cea mai importanta cuprinde, in sase sectiuni, traditii referitoare la agricultura, sarbatori, femei, drept civil si penal, sacrificii si consacrari, puritate si impuritate (in sens moral si religios). Comentariile la textele Misnei alcatuiesc Ghemara “Completare”. Halaka cuprinde traditii privind cultul, riturile, dreptul civil si dreptul penal. Hagada insumeaza o materie narativa derivata din traditii biblice, povestiri, legende, fabule, alegorii.

Opera care sintetizeaza intr-un fel aceste scrieri si care a devenit textul fundamental (dupa Vechiul Testament) al ebraismului este Talmudul (“inva tatura”) adevarata enciclopedie a cunostintelor evreilor timpului.

De fapt, sunt doua Talmuduri cel babilonian si cel din Ierusalim (editia din Vilna la un loc 20 de volume in-folio). Primul, cel mai important si mai voluminos, scris si terminat pe teritoriul babilonian spre sfirsitul secolului al V-lea e.n., a devenit Talmudul propriu-zis. codul de viata al poporului evreu. La baza ambelor Talmuduri sunt textele Misnei; materia principala a ambelor este Halaka legea obligatorie pentru evrei, alaturi de care, povestirile luate din Hagada (texte etice si teologice, sub forma de istorii, amintiri, legende, anecdote, fabule, parabole, sentente, proverbe) constituie un bogat material folcloristic. “Jurisprudenta, teologie, dogmatica, morala, mistica, stiintele naturii, medicina, matematica, astronomie, astrologie, istorie. folclor, superstitii, magie… Totul se gaseste aici, dezbatut cu o dialectica implacabila si supus focului unei insatiabile contradictii” (A. Chouraqui).

Sub raportul ideologiei etico-religioase se remarca aici, printre altele, rolul important atribuit ideii de pedeapsa cu chinurile iadului si de rasplata din rai; doctrina caderii omului in pacat dar nu si a pacatului originar; mintuirea oamenilor conceputa mai degraba in functie de natiune decat de individ, etc. “In Evul Mediu (476-1492) evreii din Franta si din Germania au studiat mai mult Talmudul decat Vechiul Testament. Unii rabini socoteau autoritatea lui superioara preceptelor Vechiului Testament ” (W. Durant).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?