Printre celelalte mestesuguri, cel al ceramicei artistice, al vaselor decorate, a ramas la un nivel foarte modest in Egipt; in schimb, mestesugarii egipteni lucrau admirabile vase de piatra, de forme variate, elegante si din diferite varietati de piatra. Egiptenii erau renumiti in lumea antica prin tesaturile lor de in, cu care statul realiza un mare volum de export: pinzeturi pentru rochii si sorturi, giulgiuri si bandaje pentru morti, pinze de barci, tesaturi pentru asternuturi, pentru pansamente, s.a.m.d. inca din perioada Regatului Vechi realizasera o mare varietate de tipuri de tesaturi albe, colorate, cu desene, sau pictate cu scene figurate, in mai multe culori.

Cu toate acestea, mestesugarii egipteni (cu exceptia celor care executau obiecte artistice, intru glorificarea regelui, a familiei si a inaltilor sai demni tari, sau a zeilor,si care erau rasplatiti generos) nu se bucurau, ca in socie tatea greceasca de mai tirziu, de consideratie si pretuire. Asemenea taranilor, erau adeseori victimele multor injustitii, exploatari si abuzuri din partea slujbasilor statului sau ai templelor.

Cat despre conditiile inumane de viata ale muncitorilor si mestesugarilor egipteni, nimic nu ne da o imagine mai fidela si mai limpede decat scrierile atat de patetice ale vremii; in special cea intitulata (si avand peste 220 de randuri) invataturile lui Duauf catre fiul sau Kheti (Regatul Mediu) si scrierea cunoscuta sub titlul cam impro priu Satira mestesugurilor (Regatul Nou).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?