In galeria vanatorilor de zestre se numara si Stanica Ratiu, avocat fara procese, un ratat in cariera sa, un fante de mahala, galagios si abil, ce vantura demagogic ideea familiei si a casatoriei. El pandeste din umbra sfarsitul lui Mos Costache, il urmareste pe batran cu abilitate si, cand simte momentul potrivit, il jefuieste, provocandu-i chiar moartea.

Stanica Ratiu este un arivist cu o mare capacitate de adaptare, care speculeaza orice moment pentru ascensiunea sa. Circula mult, se amesteca, neobosit, cu tot felul de oameni, este tenace si intrigant, escroc si aventurier. Ii tapeaza de bani pe cei din jur, iar cand pune mana pe averea lui Mos Costache, paraseste familia, abandonand-o pe Olimpia, fiica Aglaei, si se casatoreste cu usuratica Georgeta.

In aceasta fauna ciudata, Leunida Pascalopol, mosierul elegant si calculat, este o aparitie oarecum surprinzatoare. Eleganta, preocuparile elevate si rafinamentul sau contrasteaza vizibil cu meschinaria si infatuarea celorlalti. Lipsa unei familii, ratarea in dragoste, dar mai ales prezenta Otiliei, care a crescut sub ochii lui, il fac sa depaseasca, indiferent si detasat, neghiobiile celor din jur. Pe Otilia a cunoscut-o de mica si a avut fata de ea un sentiment patern. Acum nutreste ganduri matrimoniale si, desi simte in Felix un rival serios, nu-si pierde rabdarea, caci stie ca Otilia il va urma pe el si nu pe Felix. El mai detine si arta de a se face iubit si stimat de cei din jur, caci este manierat, gaseste pentru fiecare o vorba buna si se poarta cu delicatete. In viziunea celorlalti el apare nu foarte nuantat. Pentru Otilia “este un om delicat, care poate fi de folos unor orfani”, dar este si “un barbat sic, si singur, saracul”. Pentru Mos Costache, Pascalopol este singurul om dezinteresat caruia ii poate incredinta averea, caci e om de incredere.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?