Aceste bogatii fabuloase i-au permis sa construiasca grandiosul templu din Ierusalim oras devenit acum centrul religios si politic al tarii si sa-si organizeze o curte fastuoasa, asemenea celor ale marilor monarhi ai timpului, cu care putea rivaliza in stralucire; cu un corp de demnitari ai palatului, cu un personal foarte numeros, cu un harem regal impresionant, cu cladiri de un lux uimitor in care se desfasurau somptuoasele festivitati de primire a printilor straini… Un fast care strivea poporul evreu prin taxele si impozitele exce sive, prin regimul de corvezi obligatorii timp de patru luni pe an, prin obli gatia fiecaruia din cele 12 triburi sa asigure, fiecare cate o luna pe an, toate chel tuielile casei regale.

In timpul domniei lui Solomon, Ierusalimul a devenit un oras cosmopolit. Negustorii straini aveau si dreptul sa construiasca temple dedicate divinita tilor lor nationale: dupa cum si regele insusi construise pentru sotiile sale de neam strain pe care le avea temple in cinstea zeilor venerati in tarile lor. Si acesta a fost un fapt care a sporit nemultumirea poporului.

La nemultumirea generala, succesorul lui Solomon fiul sau Roboam raspunse cu duritate, refuzand sa revizuiasca impozitele stabilite de parintele sau. In urma unei rascoale regele a fost detronat, iar regatul s-a impartit in doua. In nord, regatul Israel cu capitala Samaria, a trait o istorie agitata si fara glorie. Dintre foarte numerosii regi care au urmat si dintre care mai mult de jumatate au murit asasinati doar unul sau doi au o oarecare insemnatate. Decadenta economica, politica si morala a grabit sfirsitul. In 721 i.e.n. regele asirian Sargon al II-lea distruge complet Samaria, transforma regatul in provincie asiriana si deporteaza peste 27 000 de evrei, alesi indeosebi din familiile capeteniilor si ale bogatilor.

In sud, regatul Iudeei ca suprafata de cinci orimaimic; iar cu populatia sa de o jumatate de milion de locuitori, probabil de trei ori mai redus decat regatul Samariei a fost tulburat mai mult doar de disensiuni interne. Spre sfirsitul secolului al VII-lea i.e.n. Iudeea cere si primeste ajutorul asirienilor, is schimbul unui tribut. Dupa care insa incepe un secol de politica antiasiriana, tara este invadata si pustiita (597 i.e.n.);iar regele insusi si cateva mii de nobili, preoti si negustori bogati sint dusi in captivitate in Babilon, impreuna cu toate comorile Templului si ale palatului regal.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?