O capetenie spirituala, un preot care se bucura de multa autoritate, Sa muel, convins de aceasta necesitate imperioasa, 1-a proclamat rege (prin anul 1020 i.e.n.) pe Saul, un taran viteaz care, ca sef militar ales temporar, ii invinsese pe amoniti. Incepand un razboi de guerila contra filistenilor, Saul s-a dovedit a fi un bun tactician; dupa mai multe atacuri prin surpriza filistenii au fost invinsi si alungati din teritoriile israeliene. Victoriile lui Saul au dat curaj triburilor ebraice. Dar in cursul unei mari contraofensive a filistenilor, israelienii au fost invinsi, iar Saul s-a sinucis (1005 i.e.n.). Domnise 24 de ani.

Saul fusese un bun sef militar, dar mai putin ca organizator si ca om po litic. Cand a vazut ca ginerele sau David un excelent luptator, fiul unui taran din tribul meridional al lui Iehuda se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, Saul, gelos, 1-a persecutat. Ca sa scape cu viata David a fugit in Iudeea sa natala.

Aici, organizandu-si un grup de razvratiti, a trecut in ser viciul filistenilor. Dupa moartea lui Saul s-a intors in Iudeea, a fost ales rege de tribul sau, apoi si de celelalte triburi (1004 i.e.n.). Victorios in doua lupte contra filistenilor, isi elibera poporul. Cuceri regatul Edom, cistigand astfel un teritoriu foarte important din punct de vedere economic;) ii invinse pe ara meenii din nord, pe amonitii si pe moabitii din sud, supunandu-i; dupa care, isi intinse mult si spre rasarit frontierele, spre Eufrat.

David a organizat o buna administratie civila, a dat tarii o capitala sta bila Ierusalimul , a stabilit relatii de cooperare cu Hiram, regele Tirului, de la care a obtinut mesteri constructori, precum si lemnul necesar pentru ma rile edificii regale din capitala. Si-a creat o armata al carei nucleu era un pu ternic corp permanent de mercenari, a organizat o viata de curte si un corp de scribi care consemnau cu regularitate si exactitate evenimentele petre cute si in acelasi timp s-a ocupat si de reorganizarea clerului.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?