Cel mai important dintre substantele toxice minerale, dupa arsen, este mercurul. Aproape toti compusii acestui metal sunt otravuri violente si, in plus, au actiune locala caustica si corosiva. Dar cel mai important este sublimatul sau clorura mercurica.

Sublimatul corosiv este o sare cunoscuta de multa vreme si prepararea ei a fost descrisa de Geber inca din secolul al VIII-lea si data in comert pe timpul lui Basilius Valentinus, care a experimentat-o catre sfarsitul secolului al XV-lea. in secolul al XVI-lea sublimatul era folosit in toata Europa la tratamentul bolilor venerice si scrofuloase. Este studiat de Boerhaave si van Swieten, care-l prepara sub forma de licoare ce-i poarta numele, devenind un medicament foarte important in combaterea sifilisului. Paracelsus studiaza si el sublimatul, in special modul de preparare, iar Avicenna arata primele indicatiuni precise asupra actiunii sale toxice.

Utilizarea in scopuri criminale ia amploare pe timpul lui Ludovic al XIV-lea, intrand si in compozitia unor preparate, dupa cum am vazut.

Abia catre anii 1870-1880 se inmultesc cunostintele asupra otravirii cu aceasta substanta. Gravitz, in lucrarea sa asupra “Inflamatiunei intestinului gros in otravirile acute cu mercur”, aminteste ca, inca din 1837, Wibner a pomenit de aceste leziuni, iar in 1887 Fraenkel, Senger, -Virchow, Senator discuta in Asociatia medicala berlineza despre otravirile cu sublimat ; amintim ca in anul 1866, Saikowsky a facut o descriere amanuntita, dar care din pacate a trecut neobservata. Insusi Sainte-Croix a murit otravit cu vapori de sublimat corosiv, in timp ce incerca prepararea in laboratorul sau a unei noi retete infernale.

Utilizarea in scopuri criminale a sublimatului corosiv, fara alt adaos, prezinta unele inconveniente, datorate gustului stipic (astringent), iute, metalic si foarte neplacut, asa incat nu se poate ingera in cantitate mai mare, iara ca persoana sa nu se sesizeze imediat. Astfel, se povesteste un caz petrecut in Franta, si anume ale medicului Gentilly, care in. anul 1904, a fost pe punctul de a fi otravit de un servitor al sau. care fiind indragostit de logodnica medicului, a dorit sa scape de un rival. Iata faptele : medicul venind acasa, se aseza la masa. Fu servit cu o supa atat de fierbinte. incat isi fripse cerul gurii. Pentru a-si potoli durerea, doctorul isi turna un pahar cu vin. Dar gustul foarte curios al vinului il puse in garda. La examenul de laborator efectuat de farmacistul din localitate, vinul se dovedi a fi amestecat cu sublimat corosiv. Fiind banuit servitorul, acesta fu arestat si sfarsi prin a face marturisiri complete.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?