Ca prim semn al victoriei asuprea dacilor, Traian trimite la Roma capul regelui dac, ce va fi expus pc sr-ara de piatra a Capitoliului (treptele Gemoniilor). Era cea mai mare victorie a lui Traian. La 11 august 106 Dacia este proclamata provincie romana. si Traian ramane in Dacia, pana in anul 107, pentru a o consolida. Astfel, intemeiaza o capitala pentru noua provincie, in Tara Hategului, pe care o va numi Ulpia (mai tarziu Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa), care va fi ridicata in anii 108-110 si va avea ca inscriptie de inaugurare, sapata in piatra, textul. Din ordinul imparatului si cezarului nostru, al lui Traian August, fiul divinului Nerva, s-a intemeiat Colonia Dacica, prin grija lui Terentius Scaurianus, guvernator imperial cu rang de pretor”.

Supravegheaza distrugerea cetatilor dacice din munti, deseneaza reteaua de drumuri care va face mai usor transportul spre Roma al bogatiilor fabuloase ale Daciei (prada de razboi, de exemplu, este imensa: 50000 de luptatori, 165 tone de aur, 331 tone de argint, mari turme de vite s.a.). de asemenea, Traian va disloca populatia dacica din munti spre locuri in care era mai usor de supravegheat si va inaugura un plan special pentru intensa si rapida colonizare a teritoriului cucerit.

Dacia nu trebuia pierduta. Acesta era comandamentul care marcheaza intregul demers roman in Dacia. Mii de colorii, din intreaga lume romana, se revarsa ca un puhoi in campiile manoase ale Daciei, in muntii bogati in aur, argint, fier, aducand cu ei organizarea sociala romana, intelegandu-se intre ei in limba latina, fiind primiti, de voie de nevoie, dar mai degraba absorbiti, in masa autohtonilor. Dacii adopta unele tehnologii romane, sunt supusi unor rigori romane, inclusiv pe plan lingvistic, dar, in creuzetul etnic ce se conturase, elementul geto-dac ramane predominant. Dupa o expresie celebra, romanizarea Daciei este o adaptare la nuante (Cert este ca in urma acestui proces, inceput in unele parti ale Daciei cu mult inainte si desfasurat prin secole, populatia geto-daca va capata expresie latina, devenind poporul roman).

Cat de importanta era, insa, pentru Roma fixarea temeinica a stapanirii sale in Dacia o arata anexarea la Moesia Inferioara a unor parti din Dacia (Muntenia si sudul Moldovei), o arata rapida si intensa colonizare a provinciei, dupa un plan conceput chiar de Traian, o arata manifestarile si realizarile triumfale ale lui Traian.

Astfel, se construieste in Roma si in afara ei (desigur – cu aurul dacilor) Forul lui Traian, in care statuile erau aurite, Basilica Ulpia, apeductul Aqua Traiana, drumul de la Beneventum la Brundisium – Via Traiana, amfiteatrul din Verona, portul Ostia (renovare), monumentul Tropaeum Traiam, canalul Nil-Marea Rosie (refacere), orasul Nicopolis ad Istrum, (“ca semn al biruintei impotriva dacilor” – Ammianus Marcellinus), se suprima impozitul pe anul 106, se daruiesc fiecarui contribuabil 650 dinari (suma nemaiutilizata ca dar pana atunci), se bat monedele “Dacica” si “Dacia capta” precum si medalii triumfale etc, serbarile triumfului lui Traian dureaza 123 de zile, la ele participand 10 000 de gladiatori si fiind ucise, in luptele-spectacol, 11 000 de fiare salbatice.

si, intre acestea, cea mai importanta este Columna lui Traian, inaugurata la 12 mai 113, construita de acelasi Apollodor din Damasc in For; este o coloana de marmura, inalta de 40 (39,83 m) de metri, cu un diametru de patru metri, a carei suprafata exterioara este impodobita cu un sir continuu (volumen) de basoreliefuri executat in spirala, prezentand, prin scene sugestive si in culori, istoria razboaielor dacice. in varful ei a fost fixata statuia de bronz aurit a lui Traian (inlocuita de romanii crestini cu cea a Sf. Petru), iar in soclu, Columna avand si functie de mausoleu, a fost depusa urna de aur cu cenusa lui Traian.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?