Neavand baieti in nici una din cele trei casatorii ale sale (cu Claudia, fiica lui Marcus Antonius, cu Scribonia si cu Livia Drusilla), Octavianus fu tulburat in ultimii ani de domnie de problema succesiunii, ceea ce demonstra, o data mai mult, caracterul monarhic al formei puterii ce-o instaurase.

Adopta, atunci, pe fiii ginerelui sau, Agrippa (casatorit cu Iulia, fiica sa), declarat si el coimperator si succesor, dar si acesta si fiii sai (Gaius si Lucius Caesar) murira inaintea lui Octavianus.

Din numerosii mostenitori pe care Octavianus ii adopta, castiga tronul fiul sau vitreg mai mare (fiul celei de-a treia sotii a lui Octavianus, Livia Drusilla, din casatoria anterioara a acesteia), Tiberius Iulius Caesar.

Pentru a-i intari dreptul de succesiune, Octavianus il casatoreste pe Tiberius cu fiica sa Iulia, ramasa a doua oara vaduva (prima oara dupa moartea lui Octavianus Marcellus, nepot al imparatului, si a doua oara dupa moartea lui Agrippa), Si infiaza (in 4 e.n.) si il asociaza la domnie (in 13 e.n.).

In acest fel au fost puse bazele dinastiei iulio-claudice. in aceasta dinastie mai intra: Tiberius Iulius Caesar, anii 14-37, Caligula Iulius Caesar Germanicus, anii 37 – 41, Titus Claudius Nero Drusus Germanicus, anii 41 – 54 (prima numire de imparat de catre garda pretoriana), Nero (Titus Claudius Drusus Germanicus Caesar, primul imparat ridicat in urma unei conspiratii de gineceu: Claudius este asasinat de sotia sa Agrippina), anii 54-68; sinuciderea lui Nero pune capat primei dinastii din istoria Romei. A doua dinastie, a Flavilor, dupa un interval de un an si jumatate de la prima, in care se perinda ca imparati Galba (iunie 68 – ianuarie 69), Otho (ianuarie 69 – aprilie 69), Aulus Vitellius (proclamat imparat tot in ianuarie 69 de legiunile din Germania Superioara si mort in decembrie 69), este intemeiata de T. Flavius Vespasianus, proclamat imparat de legiunile din Orient si aflat pe tron de la 20 decembrie 69 pana in anul 79, cand il urmeaza fiul sau, Titus (intre 79-81), apoi fratele acestuia, Titus Flavius Domitianus (intre 81-96), ultimul din dinastie.

Murind (la 19 august, anul 14, in palatul din Nola, Campania), Octavianus a avut momentul de sinceritate al marii treceri si care, mai bine decit orice caracterizare, ii defineste personalitatea. Considerandu-si viata ca un rol pe scena, a spus: “Daca piesa v-a placut, aplaudati si cu totii conduceti-ma!”

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?