Saturn este unul dintre cei mai importanti zei ai romanilor. Este si unul dintre cei mai vechi zei ai Italiei, numele sau fiind asociat cu o epoca de aur, sinonima cu serbarile si festinurile. Insa zeul Saturn a fost venerat cu mult timp inainte de a deveni zeu al romanilor. Cultul acestuia dateaza inca de pe vremea Panteonului grecesc. La greci, acesta era venerat sub un alt nume, acela de Cronos. Conform legendelor, Cronos era tatal lui Jupiter (Zeus). Cronos, zeul suprem al timpului, zeul primordial este fiul lui Uranus (Cerul) si al Geei (Pamantul), frate al ciclopilor uranieni si hectorieni. Mitologia greceasca ne ofera despre Cronos unele dintre cele mai spectaculoase povestiri.

Geea, extenuata de numeroasele maternitati impuse de sotul sau, le cere copiilor s-o ajute, eliberand-o de aceste constrangeri. Singurul care o ajuta este Cronos. Cu ajutorul unei secure acesta ii taie organul sexual al tatalui sau, aruncandu-l in mare. Apoi il detroneaza si ii ia locul. Dupa aceasta izbanda, Saturn (Cronos) se casatoreste cu Reea, sora sa, impreuna cu care are numerosi copii: Hestia, Demetra, Hera, Hades, Poseidon si Zeus.

Istoria se va repeta si in cazul sau, fiind detronat de catre fiul sau Zeus. Si referitor la acest fapt, legendele nu sunt deloc lipsite de fantastic si spectaculos. Cronos se simte foarte speriat si amenintat atunci cand un oracol l-a avertizat ca va fi detronat de unul din copiii sai. Drept urmare, Cronos isi mananca toate progeniturile dupa nastere. Disperata din cauza acestei situatii, Reea, sotia lui Cronos, decide sa nasca in secret cel de-al seselea copil al sau. Pentru a evita ca si acest copil sa fie ucis de catre Cronos, aceasta ii ofera marelui zeu un bolovan in scutece pe care acesta il inghite. Copilul salvat era tocmai Zeus.

Pe langa relatarile referitoare la cruzimea sa fata de propria familie, Saturn beneficiaza si de multe povesti care pun in evidenta iubirea sa fata de oameni, dar si marele ajutor pe care acestia l-au primit de la zeu. Se spune chiar ca el a invatat oamenii sa cultive pamantul. La Roma, Saturn este primit de catre Ianus, iar domnia sa corespunde unei perioade exceptionale, plina de fericire si prosperitate. Acesta a inventat taierea vitei de vie, ii invata pe oameni sa cultive pamantul si alcatuieste primele legi. Sarbatorile in cinstea sa se numesc “saturnalii” si sunt niste ceremonii rurale care dureaza mai mult zile, timp in care au loc numeroase sacrificii, banchete si dansuri. In mod ciudat, planeta Saturn are pentru astrologi o semnificatie malefica.

Zeul Saturn este unul dintre cele mai bune si mai relevante simboluri ale incercarilor vietii, ale greutatii si vicisitudinilor ce destinul ti le poate pune in cale. Este un bun exemplu al faptului ca sacrificiile necesare au menirea de a elibera omul de constrangeri- constrangerile naturii animalice, ale instinctelor si patimilor, dar si ale vietii sociale. Saturn este simbolul libertatii si este reprezentat mereu tinand in mana un cosor sau o secera.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: