Orasul sclavagist Cartagina a fost intemeiat de colonistii fenicieni din Tir, in anul 814 i Hr., pe coasta Tunisiei actuale. Cetatea Cartagina era condusa de catre cei mai bogati negustori din oras.

Ei stapaneau Mediterana inca din secolul al Vl-lea i.Hr., datorita unei armate de mercenari si a puternicei lor flote de razboi. in seolul. al III-lea i.Hr., Cartagina intra in conflict cu Roma cu care se va infrunta timp de peste 100 de ani, de-a lungul a trei mari razboaie (razboaiele punice).

Legendara a ramas figura generalului cartaginez Hannibal, care a infruntat pe romani in fruntea unei armate insotite de elefanti, invinsa, Cartagina este distrusa de romani in anul 146 i.Hr.. Refacuta in secolul I i.Hr., a devenit resedinta a provinciei romane iar din anul 439 d.Hr., capitala a Regatului Vandal. in anul 534 d.Hr. a fost cucerita de bizantini, apoi de catre arabi, care au distrus-o definitiv in anul 698 d.Hr.

Fenicienii, care infiintasera aceasta renumita cetate, negustori si marinari iscusiti stabiliti in porturile Libanului, sunt cei care au inventat, in jurul anului 1200 i.Hr., scrierea alfabetica cu 22 de semne, stramoasa alfabetului grec si a celui latin.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?