Sehmet este una dintre cele mai importante zeite ale Egiptului Antic. Numele acesteia semnifica “cea puternica”. Este sotia zeului Ptah si mama lui Nefertum. In Memfis, cetatea unde faraonii primesc incoronarea, Ptah reprezinta zeul primordial. Inca din cele mai vechi timpuri, in Memfis, faraonii il venereaza in cel mai deosebit mod, acestia asumandu-si chiar titlul de Sipthah. Aceasta denumire inseamna de fapt “Fiul lui Ptah”. Ptah este unul dintre cei mai iubiti zei ai Egiptului. Cultul sau este unul foarte puternic, avand multi supusi care ii aduceau numeroase ofrande. Motivul acestei aprecieri si afinitati fata de Ptah este faptul ca supusii sai il considerau stapanul mestesugurilor, metalurigiei, constructiilor si al sculpturii, toate aceste indeletniciri fiind la mare stima in Egipt.

Desi sotul sau, Ptah este considerat zeul creator, aceasta nu detine acelasi puteri. Insa nu inseamna nici ca ele sunt mici, fiind chiar foarte temuta.

Zeita reprezinta in acelasi timp moartea, dar si viata, vindecarea. Aceste doua parti ale zeitei Sehmet – una buna si una rea reprezinta extremele, contradictiile indubitabile care caracterizeaza fiecare femeie din cele mai vechi timpuri si pana in ziua de azi. Depinde de fiecare persoana in parte, de comportamentul si de caracterul sau de ce parte a zeitei, a femeii, iese la suprafata- cea senina sau ce intunecata.

Este o zeita teribila si sangeroasa. Este considerata mesagera morii, este responsabila de declansarea bolilor. Este si zeita a masacrelor si a razboiului. In templul lui Ptah din Karnak, zeita este reprezentata de o statuie de 2 metri, avand trup de femeie si cap de leoaica. Sunt considerate sanctuare ale sale toate locurile de unde se adapa leii.

Este o zeita foarte venerata in Memfis, existand ca dovada numeroasele efigii descoperite, in numar de peste 400. Toata rautatea ei are ca tinta sarpele Apofis, dusmanii lui Horus si Osiris si chiar bolile din corpul omenesc. In ea este vazuta reprezentarea tuturor nenorocirilor, a raului de pe pamant.

Cum poate ucide, Sehmet poate sa si vindece. Ritualul numit “domolirea lui Sehmet” are menirea de a o imblanzi si de a obtine din partea ei vindecarea. Printre adoratorii sai se afla si preotii doctori si veterinari.

Zeita are insa si o parte blanda, intruchipand feminitatea senina. Ia si forma zeitei-pisici Bastet, care are infatisarea unei femei cu cap de pisica ce poarte cele 3 semne ale sale: un sistru (instrument muzical), un scut asezat in dreptul pieptului si un cos tinut in indoitura cotului. Bastet si Sehmat intruchipeaza contradictia legendara, caracteristica fiicelor Soarelui. Zeita este o mare protectoare a artei, in special a muzicii, dar si a nasterilor si a femeilor.

Sursa Imaginii – kairos.com.ua

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?