In anul 1917 se pune la cale un atentat impotriva recentului Alexandru al Serbiei. Investigatiile ce se fac asupra programului de viitor al celui trecut pe lista neagra stabilesc data la care urma sa aiba loc atentatul, atunci cand Alexandru sc va intalni cu generalul Sarrail.
Avea sa fie ultimul asasinat pregatit de colonelul D.D. Pregatit. Atat, pentru ca de asta data nu a mai avut satisfactia realizarii totale a actiunii criminale.
Este arestat de serviciul de contraspionaj francez…

Cine era colonelul D.D. ? Ce fapte l-au situat printre “vedetele” spionajului mondial ?
28 iunie 1914. La Sarajevo, maresalul Potiorek, cu prilejul terminarii unor mari manevre militare, ofera un banchet in onoarea arhiducelui Franz Ferdinand. Din intaraplare, 28 iunie coincidea cu aniversarea prabusirii vechiului imperiu slav. Nimanui nu-i trecea prin cap ca bosniecii vor considera vizita arhiducelui ca o sfidare sau ca o provocare. Asa stand lucrurile, iata cum, in dimineata zilei, intreg cortegiul se indreapta catre primarie, locul stabilit pentru banchet.
Cum se obisnuia, atunci cand lua legatura cu multimea fetele princiare zimbeau protocolar in stanga si in dreapta. Veselie de scurta durata. Aproape simultan, nu departe de cortegiu, explodeaza doua bombe. Atat arhiducele, cat si sotia sa, Sofia, nu sunt atinsi. in schimb, sunt raniti contele Boos Waldeck, locotenent-colonelul Merizzi si mai multi calareti din escorta. Atentat nereusit !

Este ora 10 dimineata. Ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, ordinea este restabilita – cel putin aparent – si alaiul se indreapta catre primarie. Receptia nu mai are durata si fastul anticipat, ci indeplinea o formalitate. Toti erau sub impresia celor petrecute, dar nimeni nu discuta despre aceasta.

La inapoiere, pentru evitarea oricaror riscuri, maresalul Potiorek, de comun acord cu arhiducele, schimba traseul. Se porneste pe noua ruta cu multa prudenta, garda, in special, fiind cu ochii atintiti la oricare miscare a multimii, in dreptul strazii Franz Iosef, acolo unde intreaga suita incetinea mersul pentru a intra pe o alta strada, ca din pamant, chiar in fata perechii princiare, rasare un ta-nar. Tinteste sigur si trage doua gloante de revolver. Primul zdrobeste coloana vertebrala a lui Franz Ferdinand, cel de al doilea nimereste aorta arhiducesei Sofia..
De asta data, atentatul a reusit !

Habsburgii, asa cum descria presa vremii, innotau in acei ani intr-o baie de sange : Franz Iosef si-a vazut fratele, Maximilian, impuscat in Mexic, pe fiul sau. Rudolf, la Mayerling, pe sotia sa, imparateasa Elisabela, omorita la Geneva, iar acum pe cei doi arhiduci.
Arestat; imediat, asasinul este identificat : un tanar de 19 ani, studentul sarb Gavrilo Princep, originar din Obley, in apropiere de Grahovo. impreuna cu el mai sunt arestate 24 persoane. Princep nu recunoaste complice pe nici unul si ia totul asupra lui. Normal, un tribunal – in fruntea caruia se aflau judecatorul Filipovic si prezidentul Alois de Gurinaldi – ii dau pedeapsa cuvenita.

In istorie, acest asasinat a ramas cunoscut sub denumirea “Drama de la Sarajevo”.
Sa ne intoarcem insa la suspansul de la inceput. Ulterior s-a constatat ca toti cei implicati in “Drama de la Sarajevo” faceau parte dintr-o organizatie secreta : “Unire sau moarte”. Cel care conducea din umbra toate actele teroriste nu era altcineva decat secretarul general al organizatiei, cunoscut in istoria spionajului sub un singur nume – colonelul D.D. Literatura de specialitate de la inceputul secolului il caracterizeaza ca un las si un criminal, care* incercase sa asasineze si alte personalitati de vaza.

Ar fi pueril sa se creada ca D.D. actiona din proprie initiativa. Totusi, cine-l sprijinea ? Cine-l finanta ? Sarbii sau austriecii ? Raspunsul exact nu se cunoaste.
Asasiriarea arhiducelui Franz Ferdinand si a sotiei sale a fost premeditata, pentru ca se urmarea un scop precis : declansarea razboiului, care ar fi adus averi uriase fabricand101″ de armament. Ce s-a intamplat in cele din urma cu colonelul D.D. ?
A urmat si el calea atator predecesori ai sai in materie de spionaj : judecare, condamnare, executare.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?