Sergiu Miasoiedoff cunoscuse pe d-na Butowicz Wierzbolovo, cu ocazia intoarcerii ei de la Karlsbad. si i inlesnit trecerea frontbrei, fara sa fie deranjata la vamai Cateva zile in urma Generalul Soukomniloff fusese numit ministru de razboi si, nu mult dupa aceea, se casatoreste cu Caterina Dimitrievna iar Sergiu ajunse maior, atasai lai Cabinetul ministrulu. Ulterior a fost reintegrat irr armai cavaleriei.
In postul de incedere in care fusese numit, maiorii Miasoiedoff avea orazia sa cunoasca cele mai impari ani acte privind apararea nationala.
Casa de bani a Imperiului german incepu sa verse valuri de aur pentri el si pentru amanta si prietena sa, sotia ministrului de razboi. Caterina da dineuri princiare poarta la gat si la degete bijuterii de milioane de ruble pe care Germanii le plateste.
Intre complici se gasea austriacul Altschuller si publicistul Boris Rzewski.
Mai trebuie sa adaugam ca Miasoiedoff, dupa ce se logodise de trei ori avusese si numeroase dueluri si intrigi amoroase, se casatori cu Clara Goldfaber, fiica unui industrias din Viena, care toata viata sa a fost o sotie modesta si supusa, privind cu resemnare toate aventurile sotului sau.
Atunci cand Rasputin ajunse atotputernic la curtea tarului, Sergiu se erija in profesor de orgii si scandaluri “Sfantului”. Alaturi de acesta, Miasoiedoff conducea o wula intreaga de spioni.

Pe cand se gasea in culmea puterii, un ziarist scrise intr-o zi un articol de o nemaipomenita violenta, acuzand de tradare pe-un inalt personaj din serviciul Ministerului de Razboi.
Articolul curajos al lui Alexandru Ivanovici Gutchkofl are un rasunet enorm si face o mare valva. astfel ca duelul de a doua zi nu potoli indignarea opiniei publice ; maiorul Miasoiedoff incepea sa fie compromis.
Sunt cunoscute evenimentele care au precipitat macelul mondial din 1914.
Din primele zile, maiorul Miasoiedoff fu numit seful Bervieiului de informatii al armatei a 10-a.

Marele Duce Nicolae indreptase spre Prusia Orientala armata Rennenkampf, la nord de Niemcn, iar la sud pe aceea a lui Samsonow.
Cele doua armate trebuiau sa opereze la inceput paralel, iar apoi concentric, fiind despartite intre ele prin Incurile Mazuriene.
Rennenkampf inainta fara nici o piedica, Samsonow mergea prudent catre padurea Tannenberg cu corpurile ie armata despartite prin mari intervale,
In acest timp, germanii, informati de maiorul Miasoiedoff, asteptau clipa potrivita pentru a lovi armam Samsonov.
In momentul in care acesta se pregatea sa invaluie lacurle Mazuriene, un aviator rus aduse ordinul ca armata Samsonow sa mearga drept inainte.
Desi fusesera parcursi 300 km, fara o zi de repaos,inaintarea continua.
Acest aviator era de fapt un spion german.

Rezultatele bataliei de la Tannenbcrg sunt cunoscute ; gloria lui Hindenburg si Ludendorf se datoreste nu numai geniului lor militar si vitejiei trupelor, ci in mar parte tradarii rusesti si lipsei de solidaritate morala intr comandanti.
Ca si Grouchy, Rennenkampf nu alerga la glasul tunului pentru a ajuta pe Samsonow, pe care il ura.
De altminteri, era acelasi general care la Liao-Yang, in cursul razboiului ruso-japonez, lasase pe Samsonow sa paraseasca minele Jentai, numai sa nu-i vina in ajutor.

Dstrugerea lui Miasoiedoff se datoreste agentilor lui “Inteligence Service”.
O prima versiune arata ca acosta a inrolat cativa agenti in serviciul lui Miasoiedoff cu scopul de a capata probe de tradare in sarcina lui.
O alta, ca un prizonier rus evadat din Germania a procurat un document scris de mana tradatorulu..
in fata probelor, autoritatile militare decisera o per chezite la domiciliul lui, unde se gasira mai mult de uni milioi de ruble in aur si catcvn coduri cifrate
Gmeralul Soukomniloff fu nevoit sa renunte la apa, rureacolaboratorului sau, pentru a se salva pe sine insusii. In fata consiliului de razboi, Sergiu Miasoiedoff declara ca a lucrat pentru Germania in vederea obtinerii unei paci separate.
El a fost condamnat la moarte, degradat si spanzurat in cetatea Varsoviei.

     

Ai vreo nelămurire?